Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

300 tanár azonnal beszünteti a munkát, ha retorzió éri a kollégáikat

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 19. - 17:42

Azonnali munkabeszüntetéssel válaszolnak ezentúl bármilyen esetre, ha kollégáikat súlyos retorzió éri. 

A Tanárok a Tanárokért Csoport a HVG-nek juttatott el egy közleményt, amelyben jelezték, hogy ezentúl bármilyen, a kollégáikat érő súlyos retorzióra azonnali munkabeszüntetéssel válaszolnak. Az akcióban először 200 tanár jelezte a részvételét, de már összesen 300-an jelezték, hogy hasonlóan fognak cselekedni. 

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A lap változtatás nélkül közölte a szöveget, amelyet eljuttattak a tankerületnek is: 

„Tisztelt Tankerületi Igazgató Asszony!

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosz­tottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.

A joggal való visszaélés tilalma a polgári jog egyik alapelve. Magyarországon a véleménynyil­vánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munka­beszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, melyet a 2022. évi V. törvény – sokak megítélése szerint – a pedagógusok kárára aránytalanul korlátoz. A joggal való visszaélés hathatós jelzésére törvényes eszköz nem áll rendelkezésre, sztrájk is csak szociális és gazdasági érdekek védelmében kezdeményezhető.

A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkez­dését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

Mindezek miatt a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport mintegy 200 (szerk.: a fiss információk szerint már 300) tagja elhatározta, hogy az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket ért bármely súlyos retorzióra azon­nali munkabeszüntetéssel válaszol, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal.

Őszintén reméljük, hogy az ágazat dolgozói és irányítói közötti párbeszéd mielőbb helyreáll, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni.

Tanárok a Tanárokért”

Ezen felül a tiltakozással sem hagynak fel a tanárok, ezen a héten több iskolában is sztrájkot hirdettek, október 27-én pedig a PDSZ és a PSZ vezetésével lesz munkabeszüntetés. Október 23-án az Adom Diákmozgalom és a PDSZ szerveznek tüntetést, amit a Kálvin térre hirdettek meg. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.