2021.07.28

Élelmiszerré változtatja a műanyag hulladékot egy új technológia

Miközben hulladékhegyek és műanyagdombok emelkednek a horizont fölé, és nem tudjuk, mi legyen velük, egy kutatócsapat elhatározta, megoldja a problémát.

2021.07.28

Léggömbbel viszik a magasba a pénztárcabarát űrtávcsövet

A SuperBIT névre keresztelt apró űrteleszkóp a csillagászati megfigyelések gazdaságos változataként kerülhet piacra.

2021.07.27

Egy ősi szuperkontinens darabját fedezték fel Új-Zéland alatt

Az 1,3 milliárd éves terület segíthet a tudósoknak a rejtélyes "elveszett kontinens", Zélandia történetének nyomon követésében.

2021.07.27

Sótalanító eszközzel több mint 400 ezer embernek juthat friss ivóvíz

Nem könnyű az élet a sivatag kellős közepén, ezért egy startup elhatározta, sótalanító szerkezettel kivonja a tengervízből a nátrium-kloridot, és ivóvízzel látja el a rászoruló településeket.

2021.07.27

Vizet találtak a Jupiter legnagyobb holdjának légkörében

Csillagászok már régóta feltételezték, hogy víz lehet a Ganyemedesen, nemrég azonban sikeresen be is tudták hipotézisüket bizonyítani.

2021.07.27

Hegeket és sérüléseket maradéktalanul meggyógyító anyagot fedeztek fel

Nem csupán sebészeti szempontból fontos az új felfedezés, hiszen a mindennapi életben is hasznát vehetjük majd annak az elasztikus anyagnak, ami képes helyreállítani a mély sérüléseket is.

2021.07.27

Hamarosan megelőzhetők lesznek az epilepsziához hasonló rohamok

Korszakalkotó felfedezést tettek amerikai kutatók, rájöttek ugyanis, hogy létezik egy olyan önjavító mechanizmus, melynek segítségével előrejelezhető és gyógyítható az epilepszia, valamint a hozzá hasonló neurológiai elváltozások.

2021.07.27

Fontos adatokat gyűjtött be az InSight lander a Marsról

Miközben a Perseverance rover az Ingenuity drónhelikopterrel együtt végigpásztázta a Jezero-kráter környékét, addig az InSight az elmúlt két évben a marsrengéseket mérte meg a fedélzetére szerelt szeizmométerrel.

2021.07.27

Idegen világot formáló kozmikus lemezt kaptak lencsevégre

Asztronómusoknak először sikerült lefotózni egy hatalmas, holdakat kialakító, kozmikus maradványokból álló lemezt, ami egy távoli idegen bolygó körül mozog.

2021.07.26

50 százalékkal több búza-, rizs- és burgonyatermést sajtoltak ki génmódosítással a növényekből

Az élelmiszer-ellátottság globális szintű probléma, hiszen rengetegen éheznek a világon, a helyzet pedig súlyosbodhat, mivel a klímaváltozás hatására nem teremhet majd annyi gabona, zöldség és gyümölcs, amivel ki lehetne elégíteni a nemzetközi piac keresletét.