2021.05.16

Egy japán milliárdos bevásárolta magát a Nemzetközi Űrállomásra

Maezava Juszaku csütörtökön bejelentette, hogy történelmi mérföldkőhöz érkezett, ugyanis megvásárolta jegyét a Nemzetközi Űrállomásra azelőtt, hogy a SpaceX Starship űrhajójával a Holdra látogatna.

2021.05.16

Már tervezi a SpaceX az első Föld körüli pályára állított Starship-rakéta tesztrepülését

Bár egyelőre még csupán az SN15 prototípus következő magassági repülése van soron, bizalmas dokumentumok alapján már nem kell túlságosan sokat várnunk arra sem, hogy Föld körüli pályán láthassuk Elon Muskék vívmányát.

2021.05.15

Kiderült, hogyan lehet legjobban kimutatni a koronavírus-járvány trendjeit

Egy kutatás alapján a világon szinte mindenütt használják a szennyvízből vett mintákat arra, hogy előrejelezzék a koronavírus-járvány nagyobb ívű trendjeit, ez mutatja, mennyire hatásos módszer.

2021.05.15

Videón, ahogy Kína űrszondája landolt a Marson

A Tienven–1 misszió keretében történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi, a kínai Csuzsung marsjáró ugyanis talajt ért a vörös bolygó felszínén.

2021.05.15

Forradalmasíthatják a földrengés-előrejelzést, új módszert alkottak meg

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói egy teljesen új rendszert dolgoztak ki, mely minden eddiginél hamarabb és gyorsabban tudja előre jelezni, ha jelentősebb földmozgás várható.

2021.05.14

Súlyosbíthatja a klímaváltozás az űrszeméttel kapcsolatos problémákat

Minden jel arra utal, hogy a globális klímakrízis hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként is komoly gondokat okozó űrszemétkérdés tovább mélyüljön.

2021.05.14

Fontos információk érkeztek a NASA Curiosity marsjárójáról

Már közel egy évtizede tartózkodik a vörös bolygó felszínén az amerikai űrhivatal rovere, ami ez idő alatt rengeteg információt gyűjtött be a Marsról, ám napjainkban komoly veszély fenyegeti az egységet.

2021.05.13

Önakaratán kívül terjeszthette szét az életet a Marson a NASA

Miközben szüntelenül élet nyomai után kutatnak az amerikai űrügynökség szakemberei a vörös bolygón, könnyen elképzelhető, hogy saját maguk juttatták ki az élő mikroorganizmusokat a Mars felszínére.

2021.05.13

Íme, a legígéretesebb vakcina, amiről talán még nem is hallottál

Mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy az egyenlőtlen hozzáférés világszerte meghosszabbítja a világjárványt, az amerikai Novavax gyógyszergyártóra is egyre komolyabb nyomás nehezedik, ám az adatok alapján minden erőfeszítés megéri a fáradtságot.

2021.05.13

Földönkívüli Elon Muskok révén találkozhatunk először értelmes idegen civilizációkkal

Ha földönkívüliekkel akarjuk felvenni a kapcsolatot, akkor kutatók szerint nem árt, ha idegen Elon Muskok után keresgélünk.