2022.05.19

Alkalmas lehet a Hold felszíne a növénytermesztésre

Egy eddig példa nélküli kísérlet során a NASA által a Földre hozott regolitmintákban sikeresen termesztettek magvakat, az eredmény pedig valószínűbbé teheti az emberi települések kialakítását a Holdon.

2022.05.17

Ez is eljött: az amerikai kongresszus az UFO-észlelések nemzetbiztonsági fenyegetései kapcsán tart meghallgatást

A kongresszus legutóbb 50 éve foglalkozott az UFO-észlelések ügyével, így tehát történelmi jelentőségű lesz a meghallgatás.

2022.05.12

Először sikerült lefotózni a Tejútrendszer szívében található szupermasszív fekete lyukat

A felfedezést több mint háromszáz kutató munkája tette lehetővé világszerte, akik nyolc különböző rádióteleszkópos hálózatot kezelve létrehozták a földméretű Event Horizon virtuális teleszkópot.

2022.05.10

Teljes holdfogyatkozást csodálhatunk meg jövő hétfőn a hajnali égbolton

Habár Magyarországról csak részleges holdfogyatkozásként pillanthatjuk majd meg a káprázatos égi jelenséget, mindenképp megéri picit hamarabb kelni a látványért.

2022.05.10

Teherszállító űrhajó csatlakozott a kínai űrállomáshoz

Kína az elmúlt években többmilliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához.

2022.05.08

Elon Muskot most épp egy ritka madárfaj veszélyeztetésével vádolják

Alig telik el olyan nap, amikor a Tesla, a SpaceX és most már a Twitter első embere ne kerülne valami miatt a címlapokra.

2022.05.03

Megőrizhető a béke az űrben, ha a Földön állandó konfliktusok uralkodnak?

A modern civilizáció számos vívmánya olyan űreszközöktől függ, amelyek elvesztése beláthatatlan következményekkel járna, ahhoz azonban, hogy az ellenségeskedés ne terjedjen ki az űrre, a vezetőknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ami a Föld felszínén sem mindig jár sikerrel.

2022.05.02

Káprázatos videón nézhetjük végig a Crew Dragon űrhajó dokkolását

Újabb szenzációs felvételeket tett közzé a SpaceX a Crew Dragon kapszuláról, amint elkezdték vele a Nemzetközi Űrállomáshoz történő csatlakozási folyamatok végrehajtását.

2022.05.02

Hamarosan ismét üzenetet küldünk az idegeneknek, de vajon jó ez nekünk?

Stephen Hawking halála előtt arra figyelmeztetett, a Föld helyének megosztása veszélyes lehet az emberiség számára, amennyiben egy barátságtalan civilizáció veszi, mások szerint azonban az üzenetküldés nem sodorja veszélybe a planétát.

2022.05.01

Meglátogatta az Ingenuity marskopter a Perseverance futóművének baleseti helyszínét

Első repülésének egyéves évfordulóján a NASA Ingenuity minikoptere felkereste a Perseverance landolását elősegítő modult, ami a bolygó felszínén ért földet.