Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Zöldülő Amerika: szélfarmok telepítése kezdődhet meg a keleti parton

Fotó: Nicholas Doherty/Unsplash
Greenbox
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Egyesült Államok megkezdi a megújuló erőforrás-fejlesztéseket, szélfarmok telepítését tervezik a keleti partvidékre.

Biden kormánya hétfőn jelentette be a tengeri szélerőmű-hálózat bővítésének terveit az Egyesült Államok keleti partvonalán, ezzel segítve az ország megújuló energiaforrásainak mennyiségét.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

A terv szerint 2030-ra 30 ezer megawatt teljesítményre képes szélturbinát telepítenek majd, mely 10 millió háztartás ellátásának fedezésére képes. A cél elérésének érdekében a kormány felgyorsítja az Atlanti-óceán partvidékén induló projektek engedélyezését, illetve New York és New Jersey vizeit is megnyithatja a fejlesztések előtt. 

A szélerőmű-telepítési projektekhez 3 millió dolláros szövetségi hitelgarancia bevezetését tervezik, valamint az Egyesült Államok kikötőinek korszerűsítését – foglalta össze a New York Times.

Biden nemrég nagyjából 3 millió dolláros gazdaságélénkítési csomag bevezetéséről döntött, amely elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében történő infrastrukturális fejlesztésekre összpontosít az éghajlatváltozás elleni harc érdekében. 

Óriási lehetőség előtt állunk, amivel nemcsak a klímaválság jelentette veszély ellen tehetünk, hanem arra is esély nyílik, hogy jó fizető munkahelyek milliói nyíljanak meg

– mondta el Gina McCarthy, a Fehér Ház klímaszakértője.

Márciusban Biden kormánya kulcsfontosságú lépést tett a nemzet első nagyszabású tengeri szélerőmű-parkjának környezeti felülvizsgálatának jóváhagyásában – a projekt Trump elnöksége alatt újra és újra késedelmeket szenvedett. Az ezzel kapcsolatos szakmai javaslat 2023-ra várható, a projekttel pedig 84 nagy szélturbina telepítésére kerülhet sor, mely 800 megawattos kapacitással bírhat. 

A republikánus politikusok szkeptikusak Biden “zöld munkahelyekre” vonatkozó ígéretével kapcsolatban. Az elnök döntését, amellyel visszavonta a Keystone XL vezeték jóváhagyását, élesen bírálták, főként arra hivatkozva, hogy ezzel munkahelyek szűnnek meg.

Európában egyébként már egy évtizede virágzanak a tengeri szélerőművek, szerte a kontinensen, turbinák ezrei tarkítják a partvonalat. Az Egyesült Államokban nem igazán akaródzott beindulni a technológia, egyelőre két apró szélfarm termeli a villamos energiát Rhode Islandnél és Virginiában. Mostanában kezd változni a megújuló erőforrások megítélése Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York és Virginia döntéseivel, mellyel elkötelezték magukat amellett, hogy 2035-re 25 ezer megawatt energiát tengeri szélerőművek előállításából fognak beszerezni.