Dollár
381,55 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
24,467 $

21 állam indít pert Biden ellen

Fotó: Quinten de Graaf/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 23. - 06:32

Az USA 21 államának főállamügyészei pert indítanak Biden amerikai elnök és kormányának tagjai ellen a KeyStone XL csővezeték engedélyének visszavonása miatt, hogy megpróbálják elérni az engedély visszaállítását.

A texasi és a montanai főállamügyész vezetésével benyújtott panasz szerint Biden átlépte a jogkörét, amikor január 20-án elrendelte az olajvezeték engedélyének visszavonását. Az elnök döntése olyan rendeletek sorozatának részeként született meg, melyeknek középpontjában a környezetvédelem a klímaváltozás elleni harc áll.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

A CBS News szerint Ken Paxton texasi főállamügyész meggyanúsította Bident az alkotmányban meghatározott elnöki hatalmának semmibe vételével. 

A TC Energy fejlesztése alatt álló Keystone XL körülbelül egy milliárd liter olajat szállítana Kanadából és Montanaból Texasba több államon keresztül egy nagyobb rendszer részeként. Míg az Obama-kormány elutasította a vezeték megépítésének jóváhagyását, Donald Trump 2019-ben engedélyezte az építkezés megkezdését. 

Biden a jóváhagyás visszavonását azzal indokolta, hogy a Keystone XL nem szolgál nemzeti érdekeket és az Egyesült Államoknak inkább a megújuló erőforrások fejlesztését kellene előtérbe helyeznie, melyek új munkahelyek létesítésére is alkalmasak. 

A rendelet miatt a vállalat több száz dolgozója vesztette el a munkáját, a TC Energy becslései szerint közel 1000 főt kellett elbocsátani az állásából Biden döntésével.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.