21 állam indít pert Biden ellen

Fotó: Quinten de Graaf/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az USA 21 államának főállamügyészei pert indítanak Biden amerikai elnök és kormányának tagjai ellen a KeyStone XL csővezeték engedélyének visszavonása miatt, hogy megpróbálják elérni az engedély visszaállítását.

A texasi és a montanai főállamügyész vezetésével benyújtott panasz szerint Biden átlépte a jogkörét, amikor január 20-án elrendelte az olajvezeték engedélyének visszavonását. Az elnök döntése olyan rendeletek sorozatának részeként született meg, melyeknek középpontjában a környezetvédelem a klímaváltozás elleni harc áll.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A CBS News szerint Ken Paxton texasi főállamügyész meggyanúsította Bident az alkotmányban meghatározott elnöki hatalmának semmibe vételével. 

A TC Energy fejlesztése alatt álló Keystone XL körülbelül egy milliárd liter olajat szállítana Kanadából és Montanaból Texasba több államon keresztül egy nagyobb rendszer részeként. Míg az Obama-kormány elutasította a vezeték megépítésének jóváhagyását, Donald Trump 2019-ben engedélyezte az építkezés megkezdését. 

Biden a jóváhagyás visszavonását azzal indokolta, hogy a Keystone XL nem szolgál nemzeti érdekeket és az Egyesült Államoknak inkább a megújuló erőforrások fejlesztését kellene előtérbe helyeznie, melyek új munkahelyek létesítésére is alkalmasak. 

A rendelet miatt a vállalat több száz dolgozója vesztette el a munkáját, a TC Energy becslései szerint közel 1000 főt kellett elbocsátani az állásából Biden döntésével.