Dollár
397,91 Ft
Euró
404,13 Ft
Font
477,72 Ft
Bitcoin
23,401 $

Egy munkást sem akar hátrahagyni a zöldenergiára való átálláskor a Biden-kormány energiaügyi minisztere

Olajszállító hajókat néz egy pár a kaliforniai Huntington Beach partjainál 2020. április 24-én MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Kolláth Benjámin

2021. március 18. - 21:00

Jennifer Granholm, az Egyesült Államok új energiaügyi minisztere a megélhetésükért aggódó olajipari munkásoknak megígérte, egyiküket sem hagyják hátra a zöldenergiára való átálláskor.

Granholm múlt héten beszélt erről és a Biden-kormány egyik legnagyobb kihívására mutatnak rá: hogyan szakítsanak a fosszilis enrgiaforrásokkal anélkül, hogy a szén, kőolaj és földgázbányászatra támaszkodó területeken ez nagyobb leépítésekkel valósuljon meg.

Soron kívül Nem lesz egységes bezárás, de a benzinkutasok nem teljesen elégedettek

A CNN összefoglalója szerint Michigan volt kormányzója ekkor elmondta, az energiaügyi minisztérium létrehozott egy munkaügyi irodát, amely segít majd abban, hogy ennek tüneteit enyhítsék. Joe Biden korábbi kijelentését megismételve Granholm elmondta, hogy az átállás következtében rengeteg munkahely terem, és megígérte, hogy mindenkinek találnak lehetőséget a tudása kamatoztatására:

„Többmillió munkahelyre lesz szükség. Szakszervezeti, jól fizető munkahelyekre. Jó munkahelyekre erős juttatásokkal.”

Példának okáért úgy gondolja, hogy a károsanyagmentes buszok gyártásától és az elektromos hálózat fejlesztésétől, a szénbefogó csövek gyártásáig és a már létező csővezetékek megerősítéséig rengeteg munkahelyet fognak az erőfeszítések teremteni.

Joe Biden szándékát jelezve első intézkedései között rendelettel vonta vissza a sokat támadott Keystone XL csővezeték engedélyét, amit az olajipar azonnal hevesen kritizált. A vezetéket működtető kanadai TC Energy szerint munkahelyek ezreit kellett megszüntetniük és a munkahelyeket félti több republikánus szenátor is attól, hogy az új elnök visszalépett a párizsi klímaegyezménybe.

Granholm és a kormány egyéb tisztségviselői múlt héten tanácskoztak arról, hogyan tudják támogatni a helyi szén-, kőolaj- és földgázalapú közösségeket segélyekkel, állami hitelekkel és más programokkal.

Az ABC múlt szerdai adásában Granholmot arról kérdezték, hogy nem fél-e attól, hogy egyes munkások „járulékos veszteséggé” válnak az új munkakörök más jellege miatt, mire ő elmondta, véleménye szerint bőven lesz munkalehetőség számukra a zöldenergia terén is akár hasonló munkakörben dolgozni, például az akkumulátorokhoz szükséges nehézfémek bányászatában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.