Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,15 Ft
Euró
389,02 Ft
Font
457,37 Ft
Bitcoin
68,610 $

100 milliós kártérítést ítéltek oda a bicskei gyermekotthon áldozatainak

Több bicskei áldozat is szemmel látható összeget kapott, miután napvilágot látott a súlyos zaklatási ügy.

...svg content...Fotó: Résztvevők a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen a Sándor-palotánál 2024. február 9-én. A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet. MTI/Koszticsák Szilárd
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Összesen kilenc személyről tudni, akik jól látható összeget kaptak kártérítés gyanánt, miután zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban. Rendkívül súlyos, megdöbbentő részletek láttak napvilágot az ügy kapcsán, mely 2016-ban robbant ki, és azóta is témát szolgáltat a sajtóban, illetve a közvéleményben.

Az intézmény akkori vezetőjét, V. Jánost végül 8 év fegyházbüntetésre ítélték többek között szexuális erőszak és kényszerítés miatt. Ennek az ügynek volt még egy ismert másik szereplője, K. Endre, aki elnöki kegyelmet kapott Novák Katalintól, majd nem sokkal később a köztársasági elnök lemondott.

A magyar kormány nemrég jelentette be az Alaptörvény-módosítást, mely lehetetlenné teszi, hogy ilyen bűncselekményekben közreműködött emberek valaha is kegyelmet kaphassanak Magyarországon.

Az áldozatok 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy több olyan intézmény ellen is kártérítési pert indítanak, akik felelősök lehetnek azért, mert az otthonban élő gyerekeket zaklatták a nevelő – írja a Blikk a cikkében. A lap úgy tudja, hogy 2020-ban többek megegyeztek az állammal, így peren kívül több 10 milliós összeget kaptak.

Százmillió nagyságrendű kártérítésről van szó, összesen kilenc fő kapott ebből a pénzből. Voltak, akik kevesebb pénzhez jutottak, miután valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összegek mértékét. Végül mindannyian elfogadták az egyezséget, és a pénzeket kiutalták az ügyben érintetteknek. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság végül 154 millió forintot fizetett ki, amit a Belügyminisztérium árult el a Blikk kérésére.

Szijjártó Péter Karácsony Gergelyről: „Az embereknek fullra elegük van ebből”

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt látja, hogy Karácsony Gergely szerint mindenki hibás, csak ő nem, hiába Budapest főpolgármestere.