Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,18 Ft
Euró
386,57 Ft
Font
454,40 Ft
Bitcoin
69,434 $

Az óceánok melegedésével kifehérednek a színpompás korallzátonyok

A szakértők globális kifehéredésnek nevezik az újabb aggasztó jelenséget.

...svg content...Fotó: Unsplash/Tomoe Steineck
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Zátonykutatók szerint a korallzátonyoknál immáron világszerte negyedik alkalommal tapasztalnak globális kifehéredést, ami az óceánok hosszan tartó felmelegedése miatt következett be.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal és a Nemzetközi Korallzátony Kezdeményezés tudósai egy hétfői jelentésükben figyelmeztettek, hogy a korallzátonyok kifehéredését 2023 februárjától mostanáig legalább 53 országban, területen vagy helyi gazdaságban erősítették meg. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

Ez a jelenség akkor következik be, amikor a stresszes korallok kiűzik a táplálékforrásuknak számító és színüket adó algákat; amennyiben pedig a kifehéredés súlyos és hosszan tartó, úgy a korallok elpusztulhatnak.

Ez pedig pusztító hatással bírna, hiszen a korallzátonyok fontos ökoszisztémák, melyek fenntartják a víz alatti életet, védik a biológiai sokféleséget és lassítják az eróziót. A turizmuson keresztül pedig a helyi gazdaságot is támogatják.

A kifehéredés már jó ideje tapasztalható különböző régiókban: a világ legnagyobb korallzátony-ökoszisztémájában, az ausztráliai Nagy-korallzátonyban a 2022-ben vizsgált korallok 90 százalékát (!) érintette a fehéredés. Az idei kifehéredés a szakértők szerint kétségkívül azért következett be, mert 2023 volt az eddigi legmelegebb év.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.