Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Íme a gép, ami a felhők kifehérítésével venné fel a harcot a globális felmelegedéssel

A Washingtoni Egyetem tudósai nemrég kezdték el tesztelni azt a gépet, ami az óceán sórészecskéivel fecskendezi be a felhőket, hogy azok több napfényt verjenek vissza.

...svg content...Fotó: Unsplash
Technológia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az elmúlt években több olyan tervvel is előálltak már a tudósok, amivel megpróbálnák csökkenteni a globális felmelegedés hatásait. Ezek lényegében mind ugyanarról szólnak: valahogyan blokkolni kellene a Földre érkező napfény egy részét. A Washingtoni Egyetem kutatói pedig egy új ötlettel rukkoltak elő, akik mesterséges, módosított felhőkkel pumpálnák tele a Föld légkörét. A mesterséges ebben az esetben azt jelenti, hogy az óceánon úszó gépekkel felerősítenék a légkörében lévő felhők fényvisszaverő képességét.

Ehhez a vízből kinyert sórészecskéket juttatnák el az alacsonyan szálló felhőbe, amelyek így jobb hatásfokkal védenék meg a felszínt a napfénytől – írja a HVG az Interesting Engineering és a The New York Times beszámolójára hivatkozva. De a kutatók már el is kezdték tesztelni a technológiát egy, a San Francisco-öböl térségében felállított eszközzel – emelik ki. A mérnökök egy repülőgéphordozó fedélzetén állították fel a szerkezetet, amivel mikroszkopikus sórészecskéket engedtek a levegőbe. A végső változatban viszont a permetezők akkorák lennének, hogy az egész hajó fedélzetét elfoglalnák. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mindemellett a csapat azt is teszteli, hogy a gép képes-e folyamatosan ugyanakkora méretű sórészecskéket lőni a légkörbe. A megfelelő méret kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megfelelő fényvisszaverő képességet el lehessen érni – magyarázzák a cikkben. Egyúttal azt is kiemelik: bár az eljárás nem tűnik olyan bonyolultnak, mint más, a témához kapcsolódó ötletek, az is tény, hogy tartogathat veszélyeket.

Az egyik ilyen lehet, hogy a kifehérített felhőkkel a mérnökök belenyúlnak a csapadékeloszlásba, de az éghajlatra is hatással lehet. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha a légkörbe engedett só csapadék formájában aláhullik. A kutatók hozzátették, még ők is vizsgálják, hogy milyen lehetséges mellékhatásai lehetnek a technológiának, ám egyelőre túl sok elérhető alternatíva nincs az emberiség kezében, főleg amiatt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése nem nagyon akar összejönni – jegyzik meg.

De korábban azt is megírtuk, hogy egy elképzelés szerint egy óriási, a világűrben lebegő napernyő segítséget jelenthetne az éghajlatváltozás megfékezésében. Korábban ez az ötlet nem merült fel komolyan a tudományos eszmecserékben, de a klímaválság súlyosbodásával egyre nagyobb figyelmet kap. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy merésznek tűnik a terv és nem is teljes az egyetértés az elképzelés kapcsán, de egyes tudósok a sarkvidéki tenger jegének megvastagításával gátolnák a globális felmelegedést.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.