Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,74 Ft
Euró
394,07 Ft
Font
456,70 Ft
Bitcoin
66,344 $

A sarkvidéki tenger jegének megvastagításával gátolnák a globális felmelegedést

Merésznek tűnik a terv és nem is teljes az egyetértés az elképzelés kapcsán.

Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A sarkvidéki jég eltűnése globális krízissel fenyeget, kanadai kutatók azonban egy egészen meghökkentő tervvel állak elő, ami segíthet elkerülni a jégtakaró további zsugorodását. Egyes tudósok szerint ugyanakkor az ötlet elviszi a fókuszt a káros emberi tevékenység csökkentésének fontosságáról, ráadásul további veszélyeket is hordoz magában.

A megoldást mindenesetre már tesztelik, méghozzá a kanadai Cambridge-öbölben. Az eljárás lényege, hogy lyukat fúrnak a tengeri jégbe, egy szivattyúval pedig percenként csaknem ezer liternyi vizet juttatnak a jég felszínére. Mivel a hőmérséklet -30 fok körül van, ezért a víz gyorsan megfagy, vastagítva ezzel a jégburkolatot. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

„Az elképzelés az, hogy minél vastagabb a jég a tél végén, annál tovább marad meg, miután beléptünk az olvadási szezonba” – fogalmazta meg Andrea Ceccolini a Real Ice vezetője. A sarkkutatók jelentős része szerint ugyanakkor az eljárást nem lehet észszerű keretek között megvalósítani – írja a BBC.

Az egyik gond, hogy a sósabb jég gyorsabban olvad nyáron, ráadásul ahhoz, hogy a sarkvidék mindössze tizedén megvastagítsák a jeget, tízmillió folyamatosan működő szivattyúra lenne szükség. „Véleményem szerint teljesen őrültség, hogy ez az egész Jeges-tengerre kiterjedően megvalósítható lenne” – fogalmazott Julienne Stroeve, a University College London sarkvidéki megfigyeléssel és modellezéssel foglalkozó professzora.

Lili Fuhr, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ Fosszilis Gazdaság Programjának igazgatója kiemelte, hogy az ehhez hasonló megoldások nagy bizonytalansággal járnak, és veszélyt jelenthetnek az ökoszisztéma számára. „Az Északi-sarkvidék létfontosságú bolygónk rendszereinek fenntartásához: a tengervíz nagymértékű rápumpálása a tengeri jégre megváltoztathatja az óceánok kémiáját, és veszélyezteti az élet törékeny hálóját” – mondta.

Mini-Dubaj: 190 ezer köbméter illegális hulladékot kell elszállítani Rákosrendezőről

Közben a nemrég történt hatalmas tűzeset is erősen foglalkoztatja a környék lakóit.