Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

A következő évtizedben gyakorlatilag jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék

Minden bizonnyal nem újdonság azt mondani, hogy a jelenség hátterében az ember okozta globális felmelegedés áll.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Greenbox

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nature Reviews Earth & Environment című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a következő évtizedben a nyári napokra gyakorlatilag jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék – írja a 24.hu a The Guardian cikkére hivatkozva. Az talán már nem is olyan meglepő, hogy a jelenség hátterében az ember okozta globális felmelegedés áll. Hozzáteszik, a jégmentesség tulajdonképpen arra utal, hogy a régióban kevesebb mint 1 millió négyzetkilométert borít jég: ilyen esetben a sarkvidék felszínének nagy részét tengeri jég helyett víz foglalja el.

A friss eredmények alapján az első jégmentes nap a vártnál tíz évvel korábban bekövetkezhet. A szerzők szerint 2035 és 2067 között már jégmentes szeptemberek várhatók, az ezen időszakon belüli pontos évszám pedig attól függ, hogy a világ milyen gyorsan csökkenti az elhasznált fosszilis energiahordozók mennyiségét – magyarázzák. Az évszázad végére a magas kibocsátású forgatókönyv szerint május és január között, alacsony kibocsátású forgatókönyv szerint pedig augusztustól októberig lenne jégmentes a térség. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Ez az Északi-sarkvidéket teljesen más környezetté változtatná, a fehér nyári sarkvidékből kék sarkvidékké – emelik ki. „Még ha a jégmentes időszakok elkerülhetetlenek is, akkor is a lehető legalacsonyabb szinten kell tartanunk a kibocsátást, hogy elkerüljük a tartós jégmentes állapotokat” – fogalmazott Alexandra Jahn, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A kutató egyúttal hangsúlyozta:

Amennyiben el is olvad az összes sarkvidéki jég, a szén-dioxid légköri szintjének csökkentése esetén megfordítható a felmelegedés, és a tengeri jég egy évtizeden belül visszatérhet. A sarkvidéki átalakulás nemcsak a helyi élővilágot sújtaná, hanem a tengerszint emelkedése révén a partvidéken lakó közösségeket is. A víz alá kerülő térségekből aztán milliók kerekedhetnek fel, más országokban keresve menedéket, globális krízist indítva el – írják a cikkben.

Mint ismert, a Föld légköre egyre forróbb, az emberiség azonban korántsem tesz eleget azért, hogy megállítsa ezt a folyamatot. Egyes csillagászok és fizikusok pedig úgy vélik, van megoldás erre a súlyos problémára: egészen pontosan az, hogy készítenek egy óriási, a világűrben lebegő napernyőt. Arról, hogyan lehet mindezt elképzelni, illetve megvalósítani, ebben a cikkben írtunk bővebben korábban.