Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Megfékezhető a klímaválság egy óriási, világűrben lebegő napernyővel?

Korábban ez az ötlet nem merült fel komolyan a tudományos eszmecserékben, de a klímaválság súlyosbodásával egyre nagyobb figyelmet kap.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Föld légköre egyre forróbb, az emberiség pedig korántsem tesz eleget azért, hogy megállítsa ezt a folyamatot. Egyes csillagászok és fizikusok azonban úgy vélik, van megoldás erre a súlyos problémára: egészen pontosan az, hogy készítenek egy óriási, a világűrben lebegő napernyőt – írja az RTL a New York Times-ra hivatkozva. Az elképzelés szerint elég lenne, ha a Föld és a Nap között elhelyezett árnyékoló a napsugárzás két százalékát blokkolná: másfél fokkal lehűlne a bolygó, és az éghajlatváltozás következményei kezelhetők maradnának.

Korábban ez az ötlet nem merült fel komolyan a tudományos eszmecserékben, de a klímaválság súlyosbodásával egyre nagyobb figyelmet kap – jegyzik meg. A Utah-i Egyetem egyik tanulmánya annak lehetőségét vizsgálja, hogy port juttassanak az űrbe, ami megszűri a napsugárzást, míg Szapudi István, a Hawaii-i Egyetem csillagásza egy aszteroidához csatolt óriási napernyő tervéről készített tanulmányt. Izraeli kutatók pedig azt állítják, hogy már készen állnak az árnyékoló prototípusának megépítésére is. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Yoram Rozen vezette kutatócsapat úgy számol, hogy a szükséges mennyiségű napsugárzás kiszűréséhez akkora árnyékolóra van szükség, mint Argentína, a súlya pedig legalább két és félmillió tonna lenne. Ezért sok kisebb árnyékolót juttatnának ki az űrbe, ám ahhoz, hogy bizonyíthassák a világ felé, mindez működik, 10-20 millió dollárra lenne szükségük. A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy napernyő ide vagy oda, le kell állni a fosszilis tüzelőanyagok – szén, olaj, gáz – égetésével, amelyek a klímaváltozás fő okozói.

A Föld átlaghőmérséklete már 1,2 fokkal nagyobb, mint az iparosodás előtt, és ha eléri a felmelegedés a másfél fokot, jelentősen megnő a szélsőséges viharok, aszályok, hőhullámok, erdőtüzek esélye. „Nem azt mondom, hogy ez lesz a megoldás, de szerintem mindenkinek dolgoznia kell minden lehetséges megoldáson” – fogalmazott Szapudi István. Az ő elképzelésének megvalósítása dollárbilliókba kerülne, de szerinte még így is kisebb összegről van szó ahhoz képest, amennyit fegyverkezésre fordítanak a világon.

„Szerintem elég jó üzlet megmenteni a Földet azért cserébe, hogy lemondunk a fegyverek tíz százalékáról” – vélekedett. Ám ellenzői is vannak az ötletnek: például Susanne Baur német kutató, aki a napsugárzás megváltoztatásának modellezésével foglalkozik. Ő azt gondolja, hogy egy ilyen árnyékoló csillagászati összegbe kerülne, és el sem készülne időben a globális felmelegedés üteméhez képest. Ráadásul egy napvihar, vagy aszteroidák megrongálhatják, ennek eredménye pedig hirtelen, katasztrofális következményekkel járó felmelegedés lehet. Ezért kijelentette: az erre szánt időt és pénzt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, és a szén-dioxid légkörből való kivonására kellene fordítani.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.