Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,863 $

A „1,5 fok” már a jelenünk része, folytatódnak a szélsőséges időjárási események

A tudósok szerint ez egyelőre még csak figyelmeztetés, de már most látjuk és érezzük a következményeit.

Fotó: illusztráció | unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Viharok, aszályok és tűzvészek sora sújtotta tavaly a bolygót, az El Nino jelenség pedig rekordmeleget hozott. A szélsőségek 2024-ben is folytatódnak – közölte a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat, amely megerősítette, hogy 2023 februárjától 2024 januárjáig 1,52 Celsius-fokkal melegedett a Föld átlaghőmérséklete a 19. századi referenciaértékhez képest.

Mint közölték, ez súlyos előjele a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbérték végérvényes meghaladásának, tartósan ugyanakkor a következő években még nem lépjük át a határt. „Elértük a 1,5 Celsius-fokot, és látjuk az árat, a társadalmi és gazdasági következményeit. ” – mondta Johan Rockstrom, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet munkatársa. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Az elmúlt hónapokban a szélsőséges időjárási jelenségek egész bolygónkon végigsöpörtek: pusztító aszály tombolt az Amazonas-medencében, téli forróságot tapasztaltak Dél-Európa egyes részein, halálos erdőtüzek pusztítottak Dél-Amerikában, és rekordmennyiségű eső esett Kaliforniában.

Rockstorm szerint mindez egyértelmű figyelmeztetés az emberiség számára, a helyzet pedig minden eddiginél gyorsabban romlik. Hozzátette ugyanakkor, hogy az El Nino megszűnése után időlegesen valamivel jobb lehet majd a helyzet. Ezt azonban most még nem érezhetjük, lévén a január is rekordmeleget hozott – írja a France24.

A bolygót felmelegítő, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátás az elmúlt években tovább emelkedett, miközben a tudósok szerint már ebben az évtizedben majdnem a felére kellene csökkenteni a számokat. Az ENSZ klímacsoportja arra hívta fel a figyelmet, hogy a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték átlépése 2030-tól válhat általánossá.

Joeri Rogelj, a londoni Imperial College klímatudományi és éghajlat-politikai professzora is erre figyelmeztetett, hozzátéve, hogy az óceánokban végbemenő folyamatok már most nagyon rossz jeleknek tekinthetők. Rockstrom szerint a tavalyi „egy olyan év volt, amikor az óceánok dinamikája egyszerűen megbolondult”, hozzátéve, hogy az emberi tevékenységből származó hőtöbblet elnyelése szempontjából kulcsfontosságú lenne fenntartani az egyensúlyt.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.