Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

A velencei lakosok szerint vidámparkot csináltak a városukból

Többen is kiakadtak a városvezetés azon döntése miatt, hogy a mai naptól kezdődően csak belépődíj ellenében lehet bejutni a városba.

...svg content...Fotó: Unsplash/canmandawe
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A lagúnáiról és gazdag történelméről híres Velence lett az első olyan nagyváros a világon, amely belépődíjat számít fel a látogatóknak. A ma életbe lépett díj egy szélesebb körű stratégia része, amelynek célja a város érzékeny környezetének megőrzése és a turisták túláradó beáramlásának csökkentése. A kezdeményezés azokat a látogatókat célozza meg, akik nem maradnak éjszakára, nekik 5 eurót kell fizetniük, hogy bejuthassanak a történelmi központba a kiválasztott napokon.

A helyi hatóságok közlése szerint a július 14-ig tartó próbaidőszakban 29 napon kerül bevezetésre a díj, amelynek megfizetése alól a lakosok, az ingázók, a diákok és a 14 év alatti gyermekek is kivételt képeznek. A vendégéjszakát ott töltő turistáknak sem kell majd fizetniük, a többi érintettnek viszont online kell majd megvásárolniuk a jegyet, a belépéshez pedig egy QR-kódot kapnak. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A városi tanács szándékai ellenére az új rendszer jelentős ellenállást váltott ki a helyi lakosok és aktivisták körében, akik szerint a díj nem kezeli a város hanyatlásának alapvető okait. Matteo Secchi, a Venessia.com aktivista csoport vezetője szerint csak egy felszínes megoldás született, amely azt kockáztatja, hogy Velencét „vidámparkká” változtatja.

Nem lehet belépődíjassá tenni

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy szinte az egész város ellene van.  Nem lehet belépődíjassá tenni egy várost, mert azzal csak egy vidámparkká alakítják azt. A döntés mindenképpen rossz színben tűnteti fel Velencét”, mondta Secchi.

A bevezetés első napján, amely egybeesett egy nemzeti ünneppel, több mint 5500 jegyet adtak el, 27 500 eurót termelve ezzel. Luigi Brugnaro polgármester megvédte a kezdeményezést, és kijelentette, hogy nem bevételszerző intézkedésnek szánják, hanem inkább az élhetőség javításának és – amennyiben sikeres lesz – a helyi adók csökkentésének eszközeként is szolgálhat.

A kritikusok, köztük Federica Toninello, az ASC lakásszövetség képviselője szerint a díj vélhetően nem fogja elriasztani a látogatókat, és nem kezeli az olyan mélyebb problémákat, mint a megfizethető lakások hiánya. Kiemelte, hogy átfogóbb politikára van szükség, amely támogatja a helyi lakosságot, és ellenőrzi az Airbnb-hez hasonló rövid távú bérbeadások elterjedését. 

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.