Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

USA: a haditengerészet és a parti őrség is részt vesz a kémballon kimentésében

Fotó: Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált. MTI/AP/Alex Brandon
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Arra számítottak, hogy az eszköz darabjait nem lesz olyan egyszerű kihalászni az Atlanti-óceánból, azt feltételezve, hogy mélyre süllyednek, ez azonban nem volt így.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő nyilatkozata alapján a haditengerészet és a parti őrség több hajója tartózkodik azon a helyszínen, ahol a feltételezett kínai kémballon lezuhant, és biztosítják a területet.

Soron kívül Fontos üzenetet küldött a NAV az adózással kapcsolatban

A CNN-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy a haditengerészet arra számított, az elem darabjait nem lesz olyan egyszerű kihalászni az Atlanti-óceánból, azt feltételezve, hogy mélyre süllyednek, ez azonban nem volt így.

A ballon maradványai körülbelül 14 méter mélyen voltak, amikor elkezdték begyűjteni őket, így a tisztviselő szerint meglehetősen egyszerű dolguk van, a munkálatoknál pedig több búvár készenlétben áll, ha esetleg szükség lenne rájuk.

„Olyan pilóta nélküli hajókkal (USV) is rendelkezünk, amelyek képesek víz alá merülni, majd felszínre hozni és a mentőhajóra emelni a ballont”

– tette hozzá.

A mentés viszonylag rövid ideig fog tartani

A névtelenségét megőrző tisztségviselő azt nem tudta megmondani, a legénység pontosan mikorra végez majd a feladattal, hiszen több darabot is be kell gyűjteniük, de úgy véli, a mentés „viszonylag rövid ideig fog tartani”, hónapokig vagy hetekig biztosan nem.

Korábban beszámoltunk róla, hogy pár napja egy feltételezett kínai kémballon jelent meg az USA felett, amelyről Peking azt nyilatkozta, mindössze az időjárási jelenségek megvizsgálására alkalmazzák, ám ezt a Pentagon nem hitte el.

Később semlegesítették az eszközt, s közölték, hogy a tervek szerint az FBI egyik laborjába viszik átvizsgálni, Kína azonban továbbra is kitart az álláspontja mellett, mondván, a hiba miatt elbocsátották a kínai meteorológiai hivatal vezetőjét.