Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Feltételezett kínai kémballont észleltek az USA felett, Joe Biden mindenről tud

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Feltételezett kínai kémballon bukkanhatott fel az USA északi része felett, aminek kapcsán szóba került az elem kilövése is.

Két amerikai tisztviselő és egy magas rangú védelmi tisztviselő arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg megfigyelés alá vont egy feltételezett kínai kémballont, mely az elmúlt napokban az USA északi része felett lebegett.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A katonai és védelmi vezetők azt is megvitatták, hogy megsemmisítsék-e a ballont. Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője az NBC News kérdésére megerősítette, hogy a ballon jelenleg az USA kontinentális része felett tartózkodik, amit továbbra is szorosan nyomon követnek és megfigyelnek.

Hozzátette, amint észlelték a ballont, az amerikai kormány azonnal cselekedett az érzékeny információk megvédése érdekében. Még a szerdai napon észlelték a ballont a montanai Billings felett, ami átrepült az Aleut-szigetek felett, Kanadán keresztül Montanába.

Nem lőtték ki a kínai kémballont

Noha az USA szerint a ballon még mindig felettük van, arról már nem voltak hajlandóak információkat kiadni, hogy jelenleg pontosan hol lebeg az elem. A katonai és védelmi vezetők áttekintették a sztratoszférikus ballon profilját, annak fenyegetettségi szintjét, illetve a lehetséges válaszlépéseket.

Végül úgy döntöttek, hogy nem javasolják az elem megsemmisítését, mivel a törmelékek veszélyeztetnék a földön tartózkodó emberek biztonságát és védelmét. A Pentagon vezetői még a szerdai napon ismertették az opciókat Joe Biden amerikai elnökkel, aki határozott ajánlást kapott arra vonatkozólag, hogy ne lőjék le a ballont.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő elárulta, a helyzet nem új számukra, az elmúlt években többször is megfigyeltek hasonló tevékenységeket, már a jelenlegi kormányzat előtt is. Bident csütörtökön megkérdezték a helyzetről a Fehér Házban, de nem válaszolt az ezekkel kapcsolatos újságírói kérdésekre.

Úgy tudni, hogy a ballon olyan magasan van, hogy az nem jelent veszélyt a polgári légi-közlekedésre. A tisztviselő azt mondta, folyamatosan figyelik az elemet, sok különböző eszközt használnak erre a célra, és közben elemzik a helyzetet.

Az USA biztos abban, hogy a ballon Kínához tartozik, de egyelőre nem közölték, hogy a kínai kormány elismerte-e ezt. Jelenleg nem a legjobb a kapcsolat a két ország között, különösen azok után, hogy a Pentagon bejelentette, megerősíti az amerikai katonai jelenlétét Tajvan közelében, és még több katonát küldhet a Fülöp-szigetekre. A CIA igazgatója azt mondta, a kínai elnök 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására.