Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

TÉMÁK:
#CIA #Kína #Tajvan #USA
Fotó: Partraszálló kétéltű járműből kiszálló katonák egy tajvani hadgyakorlaton a Kaohsziung városának partjai előtt 2023. január 12-én. MTI/AP/Daniel Ceng
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

A CIA igazgatója arról beszélt, hogy hírszerzési információk szerint Kína elnöke 2027-re felkészítené a hadsereget arra, hogy képessé váljanak Tajvan lerohanására.

Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására – közölte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön Washingtonban.

William Burns egy washingtoni egyetemen tartott előadásában megjegyezte ugyanakkor, mindez nem jelenti azt, hogy a kínai vezető eldöntötte, 2027-ben, vagy máskor megtámadja a szigetet, viszont jó jelzi céljait.

A CIA vezetője hírszerzési információkra hivatkozó elemzésében hangsúlyozta, hogy nem szabad alábecsülni a kínai elnök Tajvanra vonatkozó ambícióit, még akkor sem, ha Hszi Csin-pingre “kijózanítóan” hatott az orosz hadsereg teljesítménye Ukrajnában, és ebből megpróbálja levonni a tanulságokat.

A kínai-orosz viszonyról William Burns azt mondta: hiba volna a két fél egymás iránti elköteleződését alábecsülni, ugyanakkor “ez nem egy korlátok nélküli barátság”.

(MTI)