Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Kiadott a Pentagon egy közeli fotót a kínai kémballonról

Egészen közelről készült fotó a feltételezett kínai kémballonról, ami nagy vitát váltott ki az USA és Kína között.

Fotó: Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az USA és Kína kapcsolata sosem volt a legideálisabb, ám az elmúlt időszakban még inkább érezhető volt a feszültség. A feltételezett kínai kémballon kilövése csak olaj volt a tűzre, és Kína ezt követően nem is reagált az USA hívására.

A kínai kormány állítja, az USA ugyan az ő ballonjukat lőtte ki, annak semmi köze nem volt a kémkedéshez. Továbbra is ahhoz tartják magukat, hogy az amerikai légierő egy eltévedt polgári léggömböt lőtt ki. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Az amerikai védelmi minisztérium időközben nyilvánosságra hozta azt a fotót, amit egy U-2-es kémrepülőgép készített, még a hónap elején, miközben megfigyelték a ballont a légterükben, amit végül kilőttek.

Már vizsgálják a ballon darabjait

A ballont először január 28-án észlelte az USA, majd napokkal később Dél-Karolina partjainál kilőtték. Többen felháborodtak azon, hogy miért vártak ennyit a kilövéssel, amire az volt a válasz, hogy így volt a biztonságos, meg kellett várniuk, míg az elem víz fölé ér.

Joe Biden, az USA elnöke szinte azonnal tűzparancsot adott, de a szakértők elmagyarázták neki, hogy mindez veszélyes lenne a szárazföldön lévőkre. A hatalmas ballon darabjait már egy ideje vizsgálják a szakértők az FBI közreműködésével, a részletes jelentés viszont várat magára.

A CNN azt írja, hogy a ballon nem volt képes jelentős hírszerzési adatgyűjtésre, részben amiatt, mert az USA az észlelést követően rögtön válaszlépéseket tett a védekezésre. A fotó 60 ezer láb magason készült, ebben a magasságban haladt az elem, akkor még Alaszka közelében.

A ballont február 4-én lőtték ki, míg a darabok begyűjtésével csak 17-én végeztek. Azóta vizsgálat alatt vannak az elemek, melyek sok mindenre rávilágíthatnak, többek között arra is, Kína milyen technikát használ.