Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

Újabb fejlemény: az FBI egyik laborjába viszik elemzésre a kínai kémballont

Fotó: Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált. MTI/AP/Alex Brandon
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A virginiai Quanticóban található intézményről van szó, ahol a Szövetségi Nyomozó Iroda szakértői különféle vizsgálatoknak fogják alávetni az eszközt.

Mint ismeretes, korábban feltételezett kínai kémballon tűnt fel az Egyesült Államok és Latin-Amerika felett, s Peking kijelentette, mindössze egy „civil ballonról” van szó, amelyet az időjárási jelenségek megvizsgálására alkalmaznak.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Ám ezt a Pentagon nem hitte el, így nem sokkal később kilőtték az eszközt, bár ennek Kína nem igazán örült, mondván, a média túlreagálja a dolgot, s hogy bizonyítsák az igazukat, a kínai meteorológiai hivatal vezetőjét is elbocsátották.

Nem sokkal később felmerült, hogy a ballon darabjait összegyűjthetik és vizsgálatnak vethetik alá, ám semmilyen konkrét információt nem közöltek erre vonatkozóan, egészen mostanáig – derül ki a CNN beszámolójából.

Az ügyet ismerő, névtelenségüket megőrző személyek azt állítják, hogy az elem darabjait a virginiai Quanticóban található FBI-laborba szállítják, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda szakértői különféle vizsgálatoknak vethessék alá.

Korábban egy magas rangú tisztviselő arról nyilatkozott, hogy az amerikai védelmi minisztérium a kémelhárító hatóságokkal és az FBI-jal tesz közös erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a ballon kapcsán kézzelfoghatóbb információkat szerezzenek.