Clouds
21 Budapest
Dollár
368,25 Ft
Euró
394,86 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
28,058 $

Kínának nagyon nem tetszik, hogy az USA kilőtte a ballonját

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kína erős elégedetlenségét és tiltakozását fejezte ki azt követően, hogy az Egyesült Államok kilőtte a ballonját.

Mint ismeretes, Joe Biden parancsára végül kilőtték az Egyesült Államok felett lebegő kínai ballont. Kína korábban határozottan tagadta, hogy ez egy kémballon lenne, elmondásuk szerint egy civil elemről van szó, mely véletlen tévedt az USA területére.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Az USA nem hitt Kínának, és kivárta, amíg a ballon víz fölé ér, ahol biztonságos módon kilőhették. Jelenleg pedig a szerkezet darabjainak begyűjtése zajlik, mely sok kérdésre adhat választ az amerikai kormánynak.

A Biden-adminisztráció biztos abban, hogy Kína amerikai stratégiai helyszíneket figyelt meg a kémballonnal, amire súlyos ügyként tekintenek. Időközben Kína reakciója is megérkezett, mely szerint erős elégedetlenségüket és tiltakozásukat fejezték ki az USA lépése miatt.

Kína tagadja a kémkedést

A kínai külügyminisztérium a közleményében azt írta, Washington túlreagálta a helyzetet, és súlyosan megsértette a nemzetközi gyakorlatot. Szerintük az USA egy civil, pilóta nélküli légi elemmel szemben alkalmazott erőszakot – írja a CNN.

A kínai fél többször tájékoztatta az USA-t arról, hogy a ballon polgári célokat szolgél, és vis maior miatt lépett be a légtérbe. Mindezt egy teljesen véletlen balesetnek nevezték, és arra kérték az USA-t, hogy megfelelően, higgadtan, szakszerűen és visszafogottan járjanak el az ügyben.

Megjegyezték, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, a ballon nem jelent katonai vagy személyekre veszélyt. Hozzátették, Kína meg fogja védeni az érintett vállalatok törvényes jogait és annak érdekeit, mialatt fenntartja a jogot arra, hogy további szükséges reakciókat tegyen.