Clouds
21 Budapest
Dollár
368,25 Ft
Euró
394,86 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
28,058 $

Az USA kilőtte a kínai kémballont a keleti partoknál, Biden adta ki a parancsot

Fotó: Joe Biden amerikai elnök karácsonyi beszéde a washingtoni Fehér Házban 2022. december 22-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az amerikai hadsereg meghozta a döntést, és semlegesítettek a keleti partok felett a feltételezett kínai kémballont.

Kína határozottan tagadta, hogy kémballonról lenne szó, ami megjelent az USA területe felett. Elmondásuk szerint egy olyan ballon tévedt az amerikai légtérbe, ami ugyan hozzájuk tartozik, azzal semmilyen kémkedési tevékenységet nem folytatnak.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

A Pentagon nem hitt Kínának, és nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy megsemmisítsék az elemet. Joe Biden amerikai elnököt először kedden tájékoztatták a helyzetről, miközben megtudhattuk, a kínai ballon folyamatos mozgásban van, és úgy tűnik, mintha manőverezési képességekkel bírna.

Először azt tanácsolták Bidennek, hogy semmiképpen ne lőjék ki a ballont, mert annak darabjai, törmelékei kárt tehetnek a szárazföldön lévőkben. Most azonban mégis kilőtték a kínai kémballont a keleti partok felett az Atlanti-óceánnál.

Az USA döntött, kilőtték a feltételezett kémballont

Ezt egy amerikai tisztviselő erősítette meg, amiről a CNN is beszámolt, miután a Szövetségi Légügyi Hivatal földi leállást rendelt el több különböző repülőtéren a ballon miatt. Az FAA a Myrtle Beach közelében lévő légteret is korlátozta, hogy ezzel is támogassák a védelmi minisztérium erőfeszítéseit a nemzetbiztonsági ügyben.

Biden nem sokkal a kilövés előtt röviden annyit mondott a médiának, gondoskodni fognak a ballonról. Pénteken a Pentagon még arról beszélt, hogy a ballon sem katonai, sem politikai fenyegetést nem jelent. A kínai külügyminisztérium erre úgy reagált, hogy a ballon véletlenül tévedt az Egyesült Államok területére, aminek kapcsán az USA azt felelte, az elem egyértelműen sérti szuverenitásukat, a nemzetközi jogot, és elfogadhatatlannak minősítették, hogy mindez megtörtént.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter eredetileg Kínába készült volna utazni egy diplomáciai megbeszélésre, de az incidens miatt visszakozott. Az USA szerint a történtek olyan körülményeket teremtett, amik aláássák az utazás célját.

Repülőgépek vették körbe a ballont a kilövés előtt

Egy amerikai tisztviselő közben arról adott tájékoztatást, hogy a ballon lezuhanásának helyszínéhez közel, a Carolinas-szigetek partjainál már zajlanak a helyreállítási munkálatok. Egyelőre nem világos, hogyan semmisítették meg a ballont, de a parancsot Biden adta ki, amiben a katonai vezetés támogatta. A tisztviselő szerint a kulcs az volt, hogy a három iskolabusznyi méretű ballont az óceán fölé juttassák, ahol végül kilőtték.

Travis Huffstetler, egy helyi fotós a dél-karolinai Myrtle Beachen tartózkodott a kilövés idején, szemtanúja volt annak, ahogyan az amerikai hadsereg lelőtte a feltételezett kínai kémballont – jelentette a CNN.

A fotós egy szálloda 15. emeletéről figyelte az eseményeket, miközben több repülőgépet látott az elem körül repülni 20-30 percig, majd az egyik repülő kilőtt egy rakétának tűnő tárgyat, ami belecsapódott a ballonba. A fotósnak arról is vannak képei, amikor a ballon felrobban és zuhanni kezdett.

Biden megszólalt a kilövésről

„Szerdán, amikor tájékoztattak a ballonról, utasítottam a Pentagont, hogy lőjék le – még szerdán – amilyen gyorsan csak lehetséges.” – szólalt meg a kilövés után Biden Marylandben az újságírók előtt. Ennek kapcsán hozzátette, a szakemberek úgy döntöttek, hogy erre a legjobb időpont, ha a ballon víz fölé ér, egy 12 mérföldes határon belül. „Sikeresen leszedték, és szeretnék gratulálni a pilótáknak, akik megtették.”

Biden arra a kérdésre, hogy mindez a nemzetbiztonsági csapának ajánlására történt, azt felelte, ő mondta nekik, hogy szedjék le az elemet. „Azt mondták nekem, hogy várjuk meg a legbiztonságosabb helyet, ahol ezt megtehetjük.”

Blinken figyelmeztette Kínát, miszerint az USA minden olyan intézkedést megtesz, amit megfelelőnek tart érdekeink védelmében. Az amerikai külügyminiszter péntek reggel közölte a kínai vezetéssel, az Egyesült Államok fenntartja a jogot, hogy bármilyen, általuk megfelelőnek tett lépést megtegyen érdekeinek védelmében. Erről egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő számolt be a CNN-nek szombaton.