Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Továbbra is mozgásban van a feltételezett kínai kémballon

Fotó: Joe Biden amerikai elnök a nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 2-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egyre nagyobb utat tesz meg a kínai kémballon, amiről Kínának teljesen más véleménye van, mint az USA-nak.

Az USA és Kína kapcsolata volt már ennél szorosabb is, mint jelenleg. Közvetlen azelőtt, hogy személyesen enyhítették volna a feszültséget, megjelent az Egyesült Államok felett egy feltételezett kínai kémballon.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az amerikai hadsereg többek között az elem likvidálását is bedobta az opciók közé, de a tanácsadók végül azt javasolták Joe Biden elnöknek, hogy ezt ne tegyék meg. Hivatalosan arra hivatkoztak, hogy a törmelékek veszélyesek lehetnek az emberekre odalent.

Kína határozottan tagadja, hogy kémkedésről lenne szó a részükről, de azt elismerték, hogy hozzájuk tartozik az elem. Elmondása szerint egy civil ballonról van szó, mely az időjárást figyeli, és véletlenül tévedt az USA fölé.

Nem sokkal később egy másik ballont is felfedeztek, ezúttal Latin-Amerikában. Bident mindenről tájékoztatják az illetékesek, és egyelőre egy ötletet sem vetettek el, miközben a rendőrség arra kérte az embereket, ne próbálkozzanak meg azzal, hogy rálőnek a ballonra.

A CNN arról ír, hogy szombaton, a nap első felében a ballont már az észak-karolinai Asheville felett észlelték, tehát az elem mozgásban van. Úgy tűnik, hogy a ballon tovább sodródik kelet felé Észak-Karolinában, és megérkezett Charlotte fölé.