Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Az USA szerint Kína amerikai stratégiai helyszíneket figyelt meg a kémballonnal

Fotó: Az amerikai légierő egyik F-22 Raptor vadászbombázója bemutatót tart a szöuli nemzetközi légi- és védelmi kiállítás (ADEX) sajtónapján a szongnami katonai repülőtéren 2015. október 19-én, egy nappal a kiállítás megnyitója előtt. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin szerint a kilőtt kínai kémballont Kína azzal a céllal használta, hogy amerikai stratégiai helyszíneket figyeljenek meg vele.

Joe Biden amerikai elnököt már napokkal ezelőtt tájékoztatták a megjelent kínai kémballonról, amiből mint kiderült, nem egy van odafent. Latin-Amerikában is feltűnt egy az égbolton, míg az USA-ban lévőt szombat délután kilőtték.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

Biden már szerdán kiadta a parancsot, ugyanakkor a szakértők azt tanácsolták neki, hogy várjanak a kilövéssel, amíg a ballon víz fölé ér. Végül egyetlen rakétával semmisítették meg a ballont, amit egy F-22-esről indítottak.

Kína határozottan tagadta, hogy kémballonról lenne szó, elmondásuk szerint a ballon kutatási célokat szolgált, főként az időjárás területén. A Pentagon nem hitt ebben, ahogyan Biden sem, majd megszületett a döntés.

Az USA felháborodott Kína lépésén

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint a ballont a kínai kormány az Egyesült Államok kontinentális részén fekvő stratégiai helyszínek megfigyelésére használta. A kínai kormány a korábbi közleményében azt is mondta, a ballon véletlenül tévedt az USA légterébe.

Austin elárulta, a védelmi minisztérium olyan lehetőségeket dolgozott ki, amikkel a ballont biztonságos módon szedhetik le a saját vizeik felett, miközben figyelemmel kísérik az elem útvonalát és hírszerzési tevékenységét – írja a CNN.

Kiderült, hogy a katonai vezetők a kanadai kormánnyal is egyeztettek a küldetésről. Mindenben törvényesen jártak el, amit nemzetbiztonsági kérdésként kezeltek, miközben elfogadhatatlannak nevezték Kína részéről a szuverenitás megsértését.

Mivel a kilőtt ballon darabjai mindössze 47 láb mélységben landoltak, meglehetősen egyszerűvé válik a kiemelésük. Pontosan nem tudni, hogy a „mentés” mennyi ideig tarthat, de arra számítanak, hogy ez nem hónapokat és heteket jelent. Az amerikai haditengerészet és a parti őrség biztosítja a területet, és ha szükséges, a haditengerészeti búvárok alámerülnek a művelet részeként. Emellett olyan vezető nélküli hajók is szolgálatba állíthatóak, amik képesek felhozni az elemeket.