Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,32 Ft
Euró
385,94 Ft
Font
451,43 Ft
Bitcoin
69,712 $

A nagybefektetőkkel való küzdelmek ellenére hatalmas nyereségről számolt be a Shell

Miközben az óriásvállalat a nagybefektetőkkel küzd az éghajlati kötelezettségvállalásokért, meglepő módon képes volt növelni nyereségét, ráadásul nem is kis mértékben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Krzysztof Hepner
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Shell a vártnál jobb első negyedévi nyereségről számolt be: Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közölte, hogy az év első három hónapjában 7,7 milliárd dollár volt a nyeresége, ami több mint egymilliárd dollárral (!) magasabb az elemzők várakozásainál, ugyanakkor elmarad a tavalyi év azonos időszakában elért 9,7 milliárd dollártól.

A Shell az erős olajkereskedelemnek és a magasabb finomítási árrésnek tulajdonította a teljesítményt, megjegyezve, hogy további 3,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlással jutalmazza a befektetőket. Miközben a Shell a részvényeseket igyekszik megnyerni, a nagybefektetők egy csoportja ellen küzd, akik az éghajlatváltozás elleni komolyabb lépéseket követelnek a vállalattól. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Az 5 százalékos részesedéssel rendelkező részvényesek egy csoportja ugyanis egyre komolyabb nyomást gyakorol a vállalatra, hogy szigorúbb éghajlati célokra kényszerítsék a vállalatot. A Follow This aktivista részvényes által vezetett határozatról a Shell május 21-i éves közgyűlésén szavaznak majd. Az aláírók között van még az Amundi, az Axa IM és a Scottish Widows.

A határozat felszólítja a Shellt, hogy igazítsa középtávú szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céljait a párizsi éghajlat-változási megállapodáshoz, beleértve a fogyasztók által elégetett tüzelőanyagokból származó, úgynevezett Scope 3 kibocsátásokat is. A Shell igazgatótanácsa azonban felszólította a részvényeseket, hogy ellene szavazzanak.