Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

Az USA feketelistára tett hat, ballonprogramhoz köthető kínai vállalatot

Fotó: Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én. MTI/AP/Amerikai Haditengerészet
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Azt követően, hogy napokon át keringett az USA légtere felett egy kínai ballon, újabb döntések születtek az amerikai kormány részéről.

Sok kritikát kapott Joe Biden amerikai elnök, amiért hagyta, hogy a feltételezett kínai ballon napokon át keringjen a légtérben. A Pentagon szerint nem jelentett veszélyt a kínai ballon, ugyanakkor sértette a szuverenitásukat, és egy héttel ezelőtt kilőtték.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Kína felháborodott a döntésen, és tagadja, hogy kémkedtek volna az USA fölött. Időközben megkezdődtek a törmelékek vizsgálatai, amik sok kérdésre adhatnak választ az amerikai kormánynak.

Pénteken pedig bejelentették, hogy egy újabb magasan szálló objektumot lőttek ki, ezúttal Alaszka felett. Ez egy sokkal kisebb elem volt, mint a korábban lelőtt ballon, és egyelőre nem tudják, kihez tartozott és az milyen célt szolgált.

Az USA feketelistára tett egyes kínai vállalatokat

Az USA kereskedelmi minisztériuma közölte, feketelistára tett hat kínai szervezetet, melyek léghajókra és ballonokra specializálódtak az úrhajózási programok részeként. Ennek értelmében ezek a vállalatok nem szerezhetnek be amerikai termékeket és technológiákat a kormány engedélye nélkül.

A hivatalos nyilatkozatban azt írták, ezzel az intézkedéssel világossá teszik, hogy az amerikai nemzetbiztonságot és szuverenitást sértő entitásokat elzárják az amerikai technológiákhoz való hozzáféréstől.

A hat vállalat között van a Beijing Nanjiang Aerospace Technology, a China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute és a Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology – írja a CNA.

Egy külügyminisztériumi tisztviselő jelezte, az USA szerint a ballon Kína hadseregének irányítása alatt állt, amely része annak a flottának, amit az ázsiai ország öt kontinens több mint 40 országa fölé küldött hírszerzési információk gyűjtése céljából.