Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Volt CIA-igazgató: semmi logika nem volt a Biden-kormány ballonos helyzetkezelésében

Fotó: Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált. MTI/AP/Alex Brandon
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint ha valóban egy kémkedésre használt eszközről van szó, és már időben tudomást szereztek a jelenlétéről, akkor abban a pillanatban lépéseket kellett volna tenni az ügyben.

Leon Panetta, aki még Barack Obama elnök idején volt védelmi miniszter és a CIA igazgatója, vasárnap meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg a Biden-kormány kínai kémballonnal kapcsolatos helyzetkezelését illetően.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

„Ha az említett elem valóban egy kémkedésre használt ballon volt, és már időben tudomást szereztek a jelenlétéről, akkor abban a pillanatban lépéseket kellett volna tenni, hogy megakadályozzák a további mozgását”

– mondta.

Állítása szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy a ballon egyre nagyobb utat tegyen meg, érzékeny katonai területek felett elhaladva, majd kiemelte, semmi logikát nem lát ebben az egészben – közölte a CNN.

Nem fordulhat elő még egy ehhez hasonló eset

Joe Biden elnök szombaton azt nyilatkozta, hogy korábban ő adott parancsot a ballon semlegesítésére, előtte azonban egyes tisztviselők arra kérték az embereket, hogy ne lőjenek rá az eszközre, mert a lehulló darabok kárt okozhatnak.

„A Pentagon szerint kockázatos lett volna elhamarkodottan cselekedni, amit megértek. Ettől függetlenül biztosra veszem, hogy hamarabb is lépéseket lehetett volna tenni az ügy kapcsán. Remélem, a közeljövőben világossá teszik Kína előtt, hogy nem fordulhat elő még egy ilyen eset”

– hangsúlyozta Panetta.

Majd arra utalt, az amerikai népnek joga van tudni, pontosan mire készülnek az ellenfeleik, s ez alatt vélhetően azt értette, hogy a begyűjtés után a maradványokat az FBI egyik laborjába viszik elemzésre, amelyet követően kiderülhet, valóban ártalmatlan, civil elemről van-e szó, vagy valami többről.