Jelentés: a kínai kémballon képes volt információkat továbbítani Pekingbe

Fotó: EPA/FBI
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

A legfrissebb jelentések szerint a kilőtt kínai kémballon képes volt információkat továbbítani Pekingbe.

Nagy botrányt kavart az USA és Kína között a kilőtt kínai ballon, amiről az amerikai hatóságok azt állítják, kémszerkezet. A kínai kormány ezt mindvégig tagadta, és a két ország közötti kapcsolat csak tovább romlott az incidens miatt.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Az év elején történt eset számos kérdést vetett fel, és egy forrás, aki ismeri az ügyet, a CNN-nek azt mondta, az Egyesült Államok felett átrepült kínai kémballon képes volt képeket rögzíteni, és bizonyos jeleket gyűjteni katonai helyszínekről.

A forrás hozzáteszi, a léggömb arra is alkalmas volt, hogy valós időben továbbítson információkat Pekingbe, és az amerikai kormány egyelőre nem tudja biztosan, hogy a kínai kormány képes volt-e törölni a léggömb adatait, ahogyan azokat megkapták.

Az USA nem aggódik a kémballon miatt

Ez pedig felveti azt a fontos kérdést, vajon Kína rendelkezik-e olyan információkkal, amikről az USA egyelőre nem tud. Ennek ellenére a hírszerző közösséget nem aggasztják túlzott módon a ballon által gyűjtött információk, mert a forrás szerint a szerkezet nem sokkal kifinomultabb, mint amire a kínai műholdak képesek, amikor azok hasonló helyszínek felett keringenek.

Egy amerikai hírszerzési tisztviselő a CNN-nek azt mondta, bár még mindig elemzés alatt állnak a roncsok, úgy tűnik, hogy a szerkezet nem szerzett kritikus fontossággal bíró információkat Kína számára.

Mivel az USA azt is tudta, milyen útvonalon fog haladni a szerkezet, megvédhette az érzékeny területeket, és cenzúrázhattak bizonyos jeleket, mielőtt a léggömb azokat rögzíteni tudta volna. Az amerikai hírszerzés még tavaly fejlesztett ki egy módszert arra, hogy nyomon követhessék ezeket szerkezeteket, melyek szerintük kémkedési célokat szolgálnak, szerte a világon.

Az FBI vizsgálja a roncsokat, és úgy tudni, hogy további információkra tettek szert a szerkezet működéséről, beleértve a szoftver által használt algoritmusokat, valamint arról is tudomásuk van, milyen energiaellátást és kialakítást használnak a kínai mérnökök.

Az USA hivatalosan nem ismeri a kínai kémballonok flottájának méretét, de a CNN forrásai szerint az elmúlt években legalább két tucat küldetést hajtottak végre legkevesebb öt kontinens felett. Ezek közül legalább féltucatnyi repülés az amerikai légtérben történt, bár nem feltétlenül az USA területe felett. Kína azt állítja, hogy a léggömb csak egy időjárási információkat gyűjtő szerkezet volt, amit eltérítettek az útvonaláról, míg az USA azt is vizsgálja, nem a kínai kormány manőverezte-e szándékosan a területek felé a léggömböt.