Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

Öt évvel is tovább élhetnek azok, akik egészséges életmódot folytatnak

Egy tanulmány szerint az élettartamot rövidítő gének hatása jelentősen csökkenthető, ha egészségesen élünk.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint akár 5 évvel is tovább élhetnek azok, akik egészséges életmódot folytatnak. De a szakértők elsőként arra mutattak rá, hogy mennyire képes a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a káros szenvedélyek kerülése kompenzálni az egyének genetikáját.

Mint ismert, egyes emberek örökletesen hajlamosak a rövidebb élettartamra, ez azonban felülírható lehet a megfelelő életmóddal. A kutatók eredményei alapján az élettartamot rövidítő gének hatása 62 százalékkal csökkenthető, ha egészségesen élünk, ezzel pedig akár több mint 5 évet is nyerhetünk – írja a 24.hu a The Guardian-re hivatkozva. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

A kutatás során több mint 350 ezer ember adatait vizsgálták meg (amit az Egyesült Királyság Biobankjából hívtak le), amely által az is bebizonyosodott, hogy az élettartamot rövidítő génekkel rendelkezők 21 százalékkal nagyobb eséllyel haltak korai halált, az egészségtelen életmódot élőknél viszont ez a szám 78 százalék volt a genetikájuktól függetlenül.

A szakértők szerint mindez arra utal, hogy lényegtelen, mit örököltünk a szüleinktől, mivel a megfelelő táplálkozással és a rendszeres testmozgással jelentősen megnövelhetjük élettartamunkat. Persze ehhez a megfelelő mennyiségű alvás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése is elengedhetetlen.

Korábban azt is megírtuk, hogy svéd kutatók arra keresték a választ, a helytelen étrend hogyan befolyásolja közvetlenül az alvást, illetve annak egy nagyon fontos szakaszát, ennek kapcsán pedig érdekes megállapításokat tettek. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy dietetikus szerint miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.