Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Nem aludt jól este? Akár az egészségtelen táplálkozás is állhat a háttérben

Svéd kutatók arra keresték a választ, a helytelen étrend hogyan befolyásolja közvetlenül az alvást, illetve annak egy nagyon fontos szakaszát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a sok cukrot tartalmazó étrend rosszabb alváshoz vezethet, ám eddig még senki sem foglalkozott azzal, hogyan hat a mély alvásra az egészséges és egészségtelen táplálkozás ugyanannál az egyénnél. Holott ennek igen nagy a jelentősége, miután a pihenés dinamikus, különböző szakaszokból áll, eltérő agyi aktivitásokkal. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy az alvás minden szakaszára szükség van a jó egészséghez.

Viszont a mély alvás különleges fizikai és szellemi előnyöket kínál. Ilyenkor például a szervezet növekedési hormont szabadít fel, valamint az izmok, csontok és szövetek felépítésén és helyreállításán dolgozik. A mély alvás elősegíti továbbá az immunrendszer működését, de fontos lehet a glükóz-anyagcsere szabályozásában is. Mindemellett a kognitív funkciók és a memória egészsége szempontjából is lényeges szerepe van – emlékeztet a HVG. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mindezek fényében pedig még érdekesebbé válik a kérdés, milyen hatással van az étrend erre az alvásfázisra. Ennek megállapításához az Uppsalai Egyetem kutatói 15 egészséges fiatal férfit vontak be a vizsgálataikba, akik napokat töltöttek alváslaboratóriumban. Ez idő alatt változóan táplálkoztak, egy hétig egészséges, egy hétig egészségtelen étrendet követtek, szem előtt tartva a megfelelő kalóriabevitelt.

Az egészségtelen étrend több cukrot, zsírt és feldolgozott élelmiszert tartalmazott, az alanyok pihenését megfigyelve pedig a szakértők arra jutottak, hogy a különböző étrendek nem befolyásolták, mikor aludtak el, sőt az alvásszakaszokat sem. Az viszont egyértelművé vált, hogy a mélyalvás hatása eltérő volt a kétféle étrendet követően, a helyreállító funkciói romlottak az egészségtelen étrend hatására – magyarázták az Obesity című táplálkozástudományi folyóiratban.

A téma kapcsán további vizsgálatokat is terveznek, ugyanis a kutatók egyelőre még nem tisztázták, hogy az egészségtelen táplálkozás mely részei rontották a mély alvást, illetve azt is kutatnák, milyen hatása van az alvásra a hosszabb ideig tartó egészségtelen étkezésnek – jegyzik meg a cikkben. De korábban azt is megírtuk, hogy vietnámi kutatók tanulmánya alapján még az enyhe Covid-19 fertőzés is jelentős mértékben ronthatja az alvásminőséget, és növelheti az álmatlansághoz kapcsolódó tünetek előfordulását.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.