Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Rosszul alszik mostanában? Megeshet, hogy a koronavírus tehet róla

Ezen eredmények újfent megerősítik a korábbi megfigyeléseket.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Frontiers in Public Health című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint vietnámi kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy még az enyhe Covid-19 fertőzés is jelentős mértékben ronthatja az alvásminőséget, és növelheti az álmatlansághoz kapcsolódó tünetek előfordulását – írta meg a Portfolio az Euronews cikke alapján.

Mint kiderült, a kutatásba több mint ezer olyan személyt vontak be, akiket a vizsgálatot megelőző hat hónapban diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de nem szorultak kórházi kezelésre, és korábban nem szenvedtek álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a résztvevők több mint háromnegyede tapasztalt álmatlanságot. Soron kívül Helyszíni fotókon a Vácnál történt baleset, teljes útzár az M2-es autóúton

Ez a kutatók szerint „figyelemre méltóan magasabb”, mint amit korábban a népesség körében regisztráltak. Emellett csaknem negyedük súlyos álmatlanságról nyilatkozott, míg harmaduk azt állította, hogy az alvásminősége romlott a fertőzés óta, például nehezebben alszanak el, vagy gyakrabban ébrednek fel éjszaka. A cikkben kiemelik:

A tanulmány egyik fontos megállapítása volt, hogy a krónikus betegségekkel küzdő vagy depressziós, illetve szorongásos tünetekkel rendelkező személyek esetében statisztikailag szignifikánsan magasabb volt az álmatlanság aránya. Egyúttal a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy ezen eredmények újfent megerősítik a korábbi megfigyeléseket.

Például annak kapcsán, hogy mind a hosszú Covid, mind a világjárvánnyal kapcsolatos stressz hozzájárulhatnak az alvásproblémák növekvő előfordulásához. Mindemellett arról is beszámoltunk korábban, hogy kiderült, mit érnek a vakcinák a koronavírus új mutációjával szemben, de azt is megírtuk, miket érdemes mindenképp elkerülni, hogy könnyen vissza tudjunk aludni.

Csalás miatt folyik nyomozás az Exit Travel ellen, egy dühös ügyfél festékszóróval üzent a cégnek

Az Exit Travel dunaszerdahelyi irodájának ablakát dekorálta ki valaki egy egyértelmű üzenettel.

Érkezik egy újítás a Chrome-ba, sokan szeretni fogják

Számos fejlesztést kapott a böngésző az elmúlt időszakban, és most egy újabb, az időnként szinte mindenki által használt PDF-ek aláírásával kapcsolatos funkció bevezetése is várható.