Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Kiderült, mit érnek a vakcinák a Covid új mutációjával szemben

A vizsgálatot több mint 9 ezer ember bevonásával végezték el 2023. szeptember 21. és 2024. január 14. között.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Néhány hónap alatt a koronavírus JN.1 mutációja lett világszerte a domináns változat. Mindezek fényében az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) úgy határozott, hogy megvizsgálja, a Covid elleni emlékeztető védőoltások mennyire növelik a védettséget ellene – írja a HVG a CNN-re hivatkozva.

Mint kiderült, a vizsgálatot összesen 9222 személy bevonásával végezték el 2023. szeptember 21. és 2024. január 14. között, a CDC pedig az adatokat elemezve arra jutott, hogy az emlékeztető oltás 54 százalékos hatékonyságot mutat az általános tünetekkel járó betegség megelőzésében. A gyártók által frissített vakcinák védelmet nyújtanak a JN.1 ellen – emelik ki. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Egy korábbi tanulmány szerint a védőoltások csökkentik a hosszú Covid tünetei által jelentett kockázatokat is. De a cikkben arra is kitérnek, miszerint az amerikai járványügyi központ azt javasolja, minden felnőtt és 6 hónaposnál idősebb gyermek vegye fel a gyártók által frissített védőoltást, hogy maximális védelmük legyen a betegséggel szemben.

A felhívás azokra is vonatkozik, akik a korábbi járványhullámok idején már kaptak emlékeztető védőoltást, annak hatása ugyanis nem tart örökké – jegyzik meg. Korábban arról is beszámoltunk, hogy az egyik hosszú Covid tünetre nincs gyógymód, de azt már tudni, mi okozza: holland kutatók írták meg az ezzel kapcsolatos megállapításaikat egy tanulmányban.

De azt is megírtuk, hogy csalóka lehet a Covid gyorstesztek eredménye, ezért érdemes több mintát is venni. Ugyanakkor fontos hozzátenni, nem csökkent azok hatékonysága, az immunrendszerünk azonban már sokkal gyorsabban reagál a fertőzésre. Rusvai Miklós virológus pedig úgy véli, a madárinfluenza lehet a következő pandémia előidézője.