Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,68 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,22 Ft
Bitcoin
63,931 $

Rusvai Miklós szerint a madárinfluenza lehet a következő pandémia előidézője

A koronavírus legújabb változatai is okoznak ugyan járványokat, a legutóbbi még tart Magyarországon, de a virológus szerint rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy egy világjárványt okozó variánsa alakul ki. Ehelyett nagyobb az esély arra, hogy a madárinfluenza átterjed az emberre.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Európa, sőt világszerte a koronavírus JN.1 variánsa jelenleg a domináns, vélhetően Magyarországon is ez okozza a legtöbb megbetegedést. Rusvai Miklós virológus a Portfolio-nak nyilatkozva elmondta: a JN.1 a koronavírus omikron változatnak egy új variánsa, ugyanúgy viszonylag enyhe légzőszervi megbetegedést okoz. Ám az eredeti vuhani és az alfa változatokhoz képest sokkal ritkább ennél az ízlelés- és szaglásvesztés, ugyanakkor gyakrabban írják le ennek a változatnak a poszt-Covid tünetei között a különféle pszichés és mentális problémákat a hangulatzavaroktól a szorongáson át a depresszióig. Az akut szakasz akár teljesen tünetmentesen is lehet, vagy enyhe, náthaszerű tüneteket tapasztalnak a fertőzöttek, hőemelkedéssel.

Az esetek egy részében magas láz is kialakulhat hidegrázással, de ez nem tart tovább 1-2 napnál – jegyzi meg a lap. Az elmúlt hetekben Magyarországon sokan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti megbetegedés miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az aránya tavaly a 46. héten lépte át a járványküszöböt, ami 100 ezer lakosra 200 fő. A betegektől vett minták laboratóriumi vizsgálata eddig döntően koronavírust mutatott ki, az utóbbi egy hét adataiban látszik némi elmozdulás az influenza felé. „A mostani járvány már októberben elkezdődött, és miután a megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt, láthatóvá vált, hogy a mintákban messze domináns, 80-90 százalékos volt a koronavírus” – magyarázta Rusvai. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Véleménye szerint az olyan járványhullámok, amiket egyfajta vírus okoz, nem szoktak 8-10 hétnél tovább tartani, és látjuk, hogy valószínűleg ez már el is érte a csúcsot. Ugyanakkor a légzőszervi megbetegedéses esetek száma továbbra is felfelé tart, és most a mintákból több influenzavírust mutattak ki, mint eddig, ami azt jelenti, hogy egy koronavírus-járvány lecseng, egy influenzajárvány viszont megkezdődött. A szakértő hozzáfűzte, karácsony előtt/alatt a Covid okozta a megbetegedések többségét, most azonban lehet, hogy az influenza lesz domináns. „Az influenzára egyébként is jellemző, hogy hazánkban év elejétől ölt inkább járványos méreteket. Összességében az idei őszi-téli felsőlégúti járványhullámot majd a jó idő beköszöntével, március végén hagyhatjuk magunk mögött” – hangsúlyozta.

Ám azt sem tartja kizártnak, hogy még korábban lecseng a járvány: nemcsak a koronavírus, de az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja is csökkenő tendenciát mutat a szennyvizekben. „Nem lenne meglepő, ha az idei influenzajárvány nem lenne hosszú. Tavaly nagyobb járvány volt, de előtte 7 évig szinte semmi, az influenzára pedig ez a ciklikusság jellemző” – tette hozzá. Ezt követően arra utalt, jelenleg nincs szükség erőteljesebb oltási kampányra a koronavírus ellen. A virológus úgy látja, a Covidot okozó SARS-CoV-2 endémiássá vált, a mindennapjaink részévé vált, ahogyan az influenza. Ez azt is jelenti, hogy amint egy kicsit csökken az antitestek szintje a vérünkben, újra fertőződhetünk, még részleges védelem alatt is.

„Ha majd látunk egy olyan variánst, ami bekeményít, akkor érdemes újra erőteljesebb kampányt folytatni” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az óvatosság továbbra sem árt, s a pár évvel ezelőtti ijesztő kórházi helyzet után érthető, ha a járványügyi hatóságok továbbra is éberek. Végül arra is kitért, miszerint annak, hogy egy koronavírus-variáns újabb, az egészségügyet megterhelő világjárványt okozzon, nagyon alacsony a valószínűsége. Ehelyett esélyesebbnek tartja, hogy a madárinfluenza lesz a következő pandémia előidézője, aminek a vírusa bármikor átterjedhet az emberre. „2002 óta, amikor először megjelentek ezek a törzsek, mindig azt várták a virológusok, a járványügyi szakemberek, hogy az okozza majd a következő világjárványt. A koronavírus ugyan váratlanul, a semmiből beelőzött, de a madárinfluenza továbbra is ott van a veszélyes vírusok között” – emelte ki Rusvai Miklós.

Megágyaztak a demokraták Biden visszalépésének?

Az Egyesült Államok Demokrata Pártja váratlan lépésre szánta el magát Joe Biden hivatalos elnökjelölti státuszával kapcsolatban.