Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,089 $

Már jegesmedvét is ölt a madárinfluenza

A kutatók attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jegesmedve halálát okozta a H5N1 madárinfluenza, miközben a kórokozó egyre terjed a sarkvidéken – írja a 24.hu a The Guardian cikke alapján. Kifejtik, az elhullást decemberben erősítette meg az alaszkai környezetvédelmi hivatal, Dr. Bob Gerlach állami főállatorvos pedig hozzátette, hogy ez az első ismert jegesmedvés eset a világon.

Az állatot Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében találták meg két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták a legújabb törzset. Gerlach szerint a medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott. A cikkben megjegyzik, a jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető kategóriába tartoznak. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Lehetséges, hogy több példány is elhullott a madárinfluenza miatt, ami komoly veszteség lehet a fajnak – emelik ki. A H5N1 rendkívül fertőző változata 2021 óta okoz járványt, a fertőzés a becslések alapján már több millió vadon élő madarat pusztított el. A kórokozó miatt emlősök ezrei is elhullottak, köztük perui fókák.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa szerint a vírus az Antarktisz után már az Északi-sarkvidék emlőseiben is jelen van. „Mégsem vagyok meglepve, az elmúlt néhány évben az elpusztított emlősök listája hatalmas lett” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a H5N1 immár világjárványt okoz a természetben.

A kutatók mindemellett attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha eléri az elszigetelt pingvinpopulációkat. A gyanú szerint a kórokozó már az Antarktiszi-félsziget csúcsánál lévő Heroína-sziget barna halfarkasait tizedeli.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.