Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,44 Ft
Euró
383,50 Ft
Font
450,24 Ft
Bitcoin
68,968 $

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Manapság a diétázók, fogyókúrázók körében igen népszerűek az úgynevezett étrend-kiegészítő porok, amelyeket, ha az előírásnak megfelelően fogyasztjuk, karcsúak, egészségesek és fittek leszünk – legalábbis a reklámok ezt ígérik. Adódik hát a kérdés: valóban ilyen egyszerű lenne az egész? Csak meg kell inni és le is fogyunk? Simon Sarolta dietetikus mondta el ennek kapcsán a véleményét, kezdve azzal: az már egy remek első lépés, ha valaki felismerte, hogy jelenlegi életmódja nem támogatja az egészségét és az elérni kívánt céljait (legyen szó izomépítésről, fogyásról, általános közérzetjavításról), emiatt pedig változtatni szeretne, hiszen itt kezdődik minden. Ám attól óvva intett mindenkit, hogy bármiféle trenddiétát követve a reklámok és a benne látható „ideálbodyk” miatt egyik napról a másikra drasztikusan megváltoztassa táplálkozását.

A szakértő kiemelte: a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás kell. Ha ez megvan, érdemes lehet felkeresni szakembert, aki segíthet feltárni az elakadásokat és támogathat az úton. Egy dietetikus mellett segítségünkre lehet akár orvos, pszichológus és edző is. Ha fogyás a cél, akkor a súlyfelesleg mögött álló okok feltárását követően fontos, hogy a fogyni vágyót egyénre szabott tanácsokkal, útmutatásokkal lássa el megfelelő szakember. Simon Sarolta mindemellett hangsúlyozta azt is: a táplálkozás és a mozgás mellett meg kell vizsgálni többek között az egyén alvási szokásait, a napi rutinját, valamint az ételekkel való viszonyát is. Elmondása szerint ugyanis ezek mind-mind fontos tényezők abban, hogy a kívánt céljokat támogató életmódot alakítson ki valaki a szakemberrel közösen. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

„A különféle ’fogyiporok’ azért lehetnek kecsegtetőek a fogyni vágyó embereknek, mert gyors és látványos változást kínálnak, hiszen ezek előírás szerinti fogyasztása nagyon alacsony napi kalóriabevitelt eredményez. De ez nem tartható, pláne nem élvezhető, mivel javarészt porokról, italokról beszélünk” – magyarázta. Megjegyezte, azért nem jók ezek hosszú távú megoldásként, hisz minden bizonnyal senki sem szeretne élete végéig turmixon élni ahelyett, hogy élvezné az ételeket és az étkezést. „Az egyéni életmódi tényezők, mint elegendő mozgás, vagy akár egészséges táplálkozás kialakítása ennél jóval komplexebb, hiszen maga az emberi test is az. Nem válhat be mindenkinek ugyanaz. Az emberek ugyanakkor hajlamosak feladni és kudarcként megélni, ha nem látnak egyből változást, pedig apránként haladva lehet a legnagyobb változást elérni” – fogalmazott a dietetikus.

Viszont a tányér-módszert – hazai Okostányér – egy nagyon hatásos eszköznek tartja. Annak lényege, hogy egy étkezésénél a tányér felét zöldségeknek vagy gyümölcsöknek kell alkotnia, egynegyedét fehérjeforrásoknak, egynegyedét pedig szénhidrátforrásoknak, persze az arányok személyre is szabhatók a fizikai aktivitás és az energiaszükséglet figyelembevételével. Illetve kitért még arra is, hogy fogyási céloknál a kalóriadeficit (amikor több az elégetett kalória, mint amit a nap folyamán beviszünk) is jó megoldás lehet, de ebben az esetben is fontos, hogy ezt ne gyorsételekkel, hanem egészséges, tápláló fogásokkal valósítsuk meg. Mindemellett az is lényeges, hogy a fogyás ne járjon az izomzat csökkenésével. Itt hozzátette: az izomzat megtartása érdekében maximum havi 2-4 kg fogyás javasolt.

A céloknak megfelelő táplálkozás mellé pedig rendszeres testmozgás is szükséges, ez heti minimum három, 30-60 perces közepes vagy magas intenzitású mozgást jelent. De nem szabad elfelejteni a pihentető alvást, támogató napi rutinokat, rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt és a mentális egészség támogatását sem – írja a Fejér Vármegyei Hírportál, a feol.hu. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy a rossz alvásért az egészségtelen táplálkozás is felelős lehet, ennek kapcsán svéd kutatók tettek érdekes megállapításokat. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy sokan diétásnak hiszik ezeket a termékeket, holott hízást is okozhatnak. Ezáltal az a legjobb, ha csak mértékkel fogyasztunk belőlük.