Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Sokan diétásnak hiszik ezeket a termékeket, holott hízást is okozhatnak

Csak mértékkel fogyasszunk belőlük.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyszerű tény, hogy a fogyókúra során érdemes kerülni a kalóriadús ételeket, mint például a pizzát vagy a chipset, de számos olyan étel van, amelyek elsőre egészségesnek tűnhetnek, közben nem kívánt súlygyarapodást okozhatnak. A dietetikusok szerint több ilyen „alattomos” étel is van, amelyeket érdemes elkerülni vagy csak mértékkel fogyasztani, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól.

Ilyen például a gyümölcslé, a joghurt, az energiaszelet és az aszalt gyümölcs, hiszen sok esetben magas a kalóriatartalmuk, így nem jelentenek egészséges alternatívát. Az Eat This Not That diétaelemző weboldal szakértői szerint ezek az ételek gyakori okai a váratlan súlygyarapodásnak, de a diófélék esetében is fontos a mértékletesség, mert bár gazdagok mikrotápanyagokban, könnyű túlzásba esni a fogyasztásukkal. Például egy csésze mandula 826 kalóriát is tartalmazhat, ami jelentős mennyiség, azaz ne üljünk neki nagy hévvel. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

A dióvajak esetében is hasonló problémák merülhetnek fel: a krémes állag miatt könnyen túl sokat fogyaszthatunk belőlük, ami jelentős kalória-bevitelt jelenthet. Két evőkanál mogyoróvaj például 188 kalóriát tartalmaz, ám a müzlit és egyes gabonaféléket illetően is figyelmet kell fordítani az adagok méretére. Fontos hozzátenni: egy csésze granola akár 450 kalória bevitelét is jelentheti – írja a Pénzcentrum a Daily Mail cikke alapján.

Az alacsony cukortartalmú fagylaltokkal kapcsolatban pedig arra figyelmeztetnek a szakértők, noha kevesebb cukrot tartalmaznak, hajlamosíthatják az embereket arra, hogy más ételekből többet fogyasszanak. Ugyanakkor a tejhelyettesítők esetén is ajánlott az óvatosság. Bár laktózérzékenység esetén jó alternatívát jelenthetnek, néhány termék hozzáadott zsírokat és cukrokat tartalmazhat, legyünk hát körültekintőek – emelik ki.

De a gluténmentes termékekről is érdemes szót ejteni, mivel azokkal kapcsolatban szintén sok a tévhit: jó tudni, hogy ezek gyakran magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint glutént tartalmazó társaik. Fontos tehát tudatosan megválasztani az élelmiszereket még akkor is, ha elsőre egészséges alternatívának tűnnek – összegzik a cikkben. De az is azt bizonyítja, mennyit számít, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hogy egy kutatás szerint ez az étrend segíthet a demencia megelőzésében.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.