Az USA kulcsfontosságú kínai szenzorokat talált a kilőtt ballon után

Fotó: Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én. MTI/AP/Amerikai Haditengerészet
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az USA jelentős mennyiségű alkatrészt gyűjtött be a feltételezett kínai kémballonból.

Az USA valamivel több mint egy hét leforgása alatt négy különböző elemet is kilőtt a levegőben. Legutóbb még azt sem zárták ki, hogy idegenekről lehetett szó, aminek hallatán sokan felkapták a fejüket a nemzetközi sajtóban.

Később a Fehér Ház tisztázta, nem találtak arra utaló nyomokat, miszerint idegenektől származna az az objektum, amit kilőttek. Az első ilyen elemről mindenki tudja, hogy Kínától származik, de azt a kínai kormány továbbra is tagadja, hogy kémkedésre használták volna a ballonjukat.

Sőt, Kína szerint nem egy ilyen amerikai ballon keringett már felettük, amire az USA úgy reagált, hogy nem tudnak ilyen esetekről. Időközben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy kulcsfontosságú elektronikai elemeket, köztük feltehetően hírszerzésre használt szenzorokat találtak a kínai ballonban.

Egyre több mindent tudni a kínai ballonról

A ballont még február 4-én lőtték ki egy F-22-es vadászgép segítségével Dél-Karolina partjainál. Az amerikai hadsereg északi parancsnokságának közleményében azt írták, a legénységnek jelentős mennyiségű törmeléket sikerült begyűjtenie a helyszínről, köztük kulcsfontosságú szezonokkal és elektronikai darabokkal.

Emellett a szerkezet nagy részét szintén begyűjtötték, így hamarosan még több kérdésre kaphatunk választ. Kína egyelőre nem reagált az USA bejelenésére, a két ország között továbbra sem túl ideális a kapcsolat, és a legutóbbi incidens csak rontott a helyzeten.

Ami pedig a további másik három elemet illeti, az amerikai hadsereg és a Joe Biden vezette kormány azt mondja, egyelőre nem tudják, hogy a pilóta nélküli objektum hogyan maradt a levegőben, ki építette azokat, és milyen célt szolgáltak.

Az első lövés nem volt sikeres

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megnyugtatta a honfitársait, nincs miért aggódniuk, elmondása szerint ezek a tárgyak nem jelentenek katonai fenyegetést a szárazföldön élőkre. A polgári repülésre és a potenciális hírszerzésre viszont már igen, emiatt is lőtték ki az objektumokat.

Mivel az objektumok nem rendelkeztek általános radarjelzéssel, és sokkal kisebbek is voltak, mint a kínai ballon, nehezebb volt kilőni azokat. Emiatt egy F-16-os vadászgépet vetetettek be a vasárnapi akcióhoz, mely két Sidewinder rakétát lőtt ki, miután az első rakéta nem tudta megsemmisíteni a célpontot – írja a France24 egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Ugyan az USA elutasította azt a verziót, hogy a négy elemnek és esetnek köze van egymáshoz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban lelőtt négy légi objektum valamilyen módon összefüggést mutat, de részleteket már nem árult el erről.