Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Ultrahanggal fogyhatunk, sőt még a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük vele

Habár egyelőre csupán egereken sikerült bebizonyítani az eljárás módszertanát, könnyen lehet, hogy embereknél is hasonlóan működik a technológia.

Fotó: Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a módszer legfőképpen azoknál a rágcsálóknál hatott, amelyek túlsúllyal és kóros obezitással küzdöttek, az egészséges egyedeknél nem tudták előidézni az elhízás megakadályozását.

Sangeeta Chavan, a The Feinstein Orvosi Kutatóintézet professzora elmondta, a gyógyszeres és invazív kezelések helyett az új technológia jóvoltából kordában lehet tartani a diabéteszt, illetve lehetőség nyílik az elhízásban szenvedő pácienseknek arra, hogy mozgás mellett nagyobb mértékben, egészséges úton dobják le a felesleges kilókat. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Chavan korábban rájött, hogy bizonyos agyi régiók ultrahanggal vagy elektromos árammal történő stimulálásával felfokozódik az olyan kulcsfontosságú szervek, mint például a hasnyálmirigy és a máj működése.

A kutatás során a májat nyolc héten keresztül minden nap ultrahanggal sugározták be, ezáltal serkentették az agyban található hipotalamusz működését, amely többek között a glükóz metabolizmusáért felelős.

Az eljárásnak köszönhetően olyannyira sikerült magasabb fokozatra kapcsolni a hipotalamuszt, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú étrend ellenére is intenzívebben égette a felesleges zsírréteget az egerek szervezetében.

Mivel semmilyen mellékhatással sem járt a kezelés, ezért ha emberek esetében is alá tudják támasztani a módszer veszélytelenségét és hatékonyságát, azzal újabb dimenzió kapui nyílhatnak meg az orvostudomány előtt cukorbetegek és elhízással küzdő páciensek terápiája terén.