Dollár
402,97 Ft
Euró
406,55 Ft
Font
480,82 Ft
Bitcoin
23,429 $

Ultrahanggal fogyhatunk, sőt még a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük vele

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. március 26. - 16:21

Habár egyelőre csupán egereken sikerült bebizonyítani az eljárás módszertanát, könnyen lehet, hogy embereknél is hasonlóan működik a technológia.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a módszer legfőképpen azoknál a rágcsálóknál hatott, amelyek túlsúllyal és kóros obezitással küzdöttek, az egészséges egyedeknél nem tudták előidézni az elhízás megakadályozását.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Sangeeta Chavan, a The Feinstein Orvosi Kutatóintézet professzora elmondta, a gyógyszeres és invazív kezelések helyett az új technológia jóvoltából kordában lehet tartani a diabéteszt, illetve lehetőség nyílik az elhízásban szenvedő pácienseknek arra, hogy mozgás mellett nagyobb mértékben, egészséges úton dobják le a felesleges kilókat.

Chavan korábban rájött, hogy bizonyos agyi régiók ultrahanggal vagy elektromos árammal történő stimulálásával felfokozódik az olyan kulcsfontosságú szervek, mint például a hasnyálmirigy és a máj működése.

A kutatás során a májat nyolc héten keresztül minden nap ultrahanggal sugározták be, ezáltal serkentették az agyban található hipotalamusz működését, amely többek között a glükóz metabolizmusáért felelős.

Az eljárásnak köszönhetően olyannyira sikerült magasabb fokozatra kapcsolni a hipotalamuszt, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú étrend ellenére is intenzívebben égette a felesleges zsírréteget az egerek szervezetében.

Mivel semmilyen mellékhatással sem járt a kezelés, ezért ha emberek esetében is alá tudják támasztani a módszer veszélytelenségét és hatékonyságát, azzal újabb dimenzió kapui nyílhatnak meg az orvostudomány előtt cukorbetegek és elhízással küzdő páciensek terápiája terén.