Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat
Fotó: unsplash | illusztráció

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.

A nagy mennyiségű cukor fogyasztásának ismert kockázatai közé tartozik az elhízás és a cukorbetegség, ezért sokan keresnek olyan alternatív édesítőszereket, melyek hasonló ízt és hatást biztosítanak anélkül, hogy egészségügyi problémákat okoznának.

Bár a kutatások azt mutatják, hogy agyunk képes különbséget tenni a cukor és az azt helyettesítő anyagok között, a Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem kutatásai szerint azonban az idegsejtek hasonlóan reagálnak a steviára, mint a cukorra.

A kutatók hat héten keresztül hat különböző étrenddel etették az egereket. Az egerek egyik csoportja úgynevezett kontroll étrendet kapott, míg a többi csoport nagy mennyiségű cukrot, steviát, xilitet, és egyéb édesítőket tartalmazó ételeket.

A Neuroscience Research című szaklapban közzétett eredményeik szerint a kísérletek során az egerek agya a többi édesítőszerhez képest a stevia esetében aktivizálódott leginkább. Épp ezért a kutatók most arra koncentrálnak, hogy még tovább vizsgálják a stevia fogyasztásának idegi hátterét – a jövőben már embereken is.

A stevia egy széles körben használt édesítőszer, amelyet egy Dél-Amerikában őshonos növény leveleiből nyernek. Sok dietetikus ajánlja cukorhelyettesítőként, mivel kellően édes, és kevesebb kalóriát tartalmaz, emellett minimális hatással van a vércukorszintre – számolt be róla a Medical Xpress.

„Ez arra utal, hogy a stevia potenciálisan a leginkább agykompatibilis cukorhelyettesítő lehet. Ezért az érintett élelmiszer- és italiparban a steviának nagyobb figyelmet kellene kapnia” – mondta Dr. Yingjie Zhu, a tanulmány társszerzője.