Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A nagy mennyiségű cukor fogyasztásának ismert kockázatai közé tartozik az elhízás és a cukorbetegség, ezért sokan keresnek olyan alternatív édesítőszereket, melyek hasonló ízt és hatást biztosítanak anélkül, hogy egészségügyi problémákat okoznának.

Bár a kutatások azt mutatják, hogy agyunk képes különbséget tenni a cukor és az azt helyettesítő anyagok között, a Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem kutatásai szerint azonban az idegsejtek hasonlóan reagálnak a steviára, mint a cukorra. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A kutatók hat héten keresztül hat különböző étrenddel etették az egereket. Az egerek egyik csoportja úgynevezett kontroll étrendet kapott, míg a többi csoport nagy mennyiségű cukrot, steviát, xilitet, és egyéb édesítőket tartalmazó ételeket.

A Neuroscience Research című szaklapban közzétett eredményeik szerint a kísérletek során az egerek agya a többi édesítőszerhez képest a stevia esetében aktivizálódott leginkább. Épp ezért a kutatók most arra koncentrálnak, hogy még tovább vizsgálják a stevia fogyasztásának idegi hátterét – a jövőben már embereken is.

A stevia egy széles körben használt édesítőszer, amelyet egy Dél-Amerikában őshonos növény leveleiből nyernek. Sok dietetikus ajánlja cukorhelyettesítőként, mivel kellően édes, és kevesebb kalóriát tartalmaz, emellett minimális hatással van a vércukorszintre – számolt be róla a Medical Xpress.

„Ez arra utal, hogy a stevia potenciálisan a leginkább agykompatibilis cukorhelyettesítő lehet. Ezért az érintett élelmiszer- és italiparban a steviának nagyobb figyelmet kellene kapnia” – mondta Dr. Yingjie Zhu, a tanulmány társszerzője.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.