Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Tízből kilenc koronavírus-elhalálozás az elhízáshoz köthető

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 6. - 09:01

Az Elhízástudományi Világszövetség legújabb jelentéséből kiderült, hogy több százezer covid-fertőzéssel kapcsolatos halálesetet meg lehetett volna előzni, ha az obezitás szintje nem lett volna annyira magas egyes országokban.

A szövetség statisztikái alapján a Covid19 fertőzés mortalitási rátája 10-szer magasabb azokban az országokban, ahol a lakosság több mint 50 százaléka elhízással, vagyis kóros túlsúllyal küzd.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A kutatás során összevetették a koronavírus-elhalálozási eseteket a mortalitással, és rájöttek, hogy a magas obezitási mutatóval rendelkező államokban az elhunytak közel 90 százaléka elhízásban szenvedett.

Már régóta tudni lehetett, hogy az elhízott covid-betegek jóval nagyobb eséllyel halhatnak bele a súlyos szövődményekbe, esetükben ugyanis a szervezet sokkal jobban le van terhelve, így az immunrendszer gyakran nem képes tartani a lépést a kórokozókkal – olvasható a Sky News riportjában.

A hírek azután érkeztek, hogy Boris Johnson miniszterelnök felkérte a dietetikusokat és a táplálkozástudományi szakértőket, dolgozzanak ki egy programot, melynek segítségével csökkenteni lehet a lezárások miatt otthonukban ragadt brit állampolgárok napi kalóriabevitelét.

Az Egyesült Királyságnak éves szinten körülbelül 6 milliárd fontba kerülnek az elhízáshoz köthető rendellenességek és betegségek kezelései, mivel a felnőttek közel kétharmada a szigetországban kórosan el van hízva.

Dr. Tim Lobstein, az Elhízástudományi Világszövetség vezető politikai tanácsadója, egyben a Sydney-i Egyetem professzora elmondta, azért alacsonyabb a mortalitási ráta a távol-keleti országokban, úgymint Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon, mert az emberek nincsenek elhízva, és odafigyelnek az étrendjükre és az egészségükre.

“A kormányok egyszerűen elutasították az egészséges populációjuk gazdasági értékének megőrzését. Az elmúlt évtizedekben képtelenek voltak megállítani az elhízás elfajulását, hiába tartottak megannyi találkozót és megbeszélést az ENSZ szakemberivel. Tudományosan bizonyított tény, hogy koronavírus-fertőzésbe az extrém túlsúlyos emberek halnak bele nagyobb eséllyel, mégsem tesznek semmit ennek megelőzésére” – tette hozzá Lobstein.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.