Speciális enzimmel hosszabbítható meg az emberek élettartama

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 3. - 16:04

A Koreai Tudományegyetem Technológiai Intézetének (KAIST) kutatói vadonatúj energiai útvonalakat fedeztek fel a sejtekben, melyekkel lelassíthatják az öregedési folyamatokat.

A Koreai Tudományegyetem Technológiai Intézetének (KAIST) kutatói vadonatúj energiai útvonalakat fedeztek fel a sejtekben, melyekkel lelassíthatják az öregedési folyamatokat.

Az emberi sejtekkel és fonálférgekkel végzett kísérleteikkel olyan idősödés elleni terápiás módszereket fejleszthetnek ki, amikkel meghosszabbítható a várható élettartam néhány különleges fehérje aktiválásával.

Az adenozin-monofoszfát által aktivált protein-kináz (AMPK) egy metabolizmusban kulcsszerepet játszó, kapcsolóként működő enzim. Szakértők a fehérjék csodafegyverének tartják, mivel széleskörű jótékony hatással rendelkezik, főként javíthatja a kardiovaszkuláris egészséget, ezzel növelheti az élettartamot.

Az AMPK-t a szervezet akkor termeli, amikor alacsony sejtenergia-szintek keletkeznek főleg edzés, illetve kalória-megtartóztatás, azaz fogyás esetén. Az enzimre irányuló tanulmányok és az állati modelleknél tapasztalt procedúrák során rájöttek, hogy potenciális öregedés elleni tulajdonságokkal bírhatnak ezek a molekulák.

A KAIST kutatásánál a tudósok a speciális útvonalakat a Caenorhabditis elegans apró fonálféregnél vizsgálták és kiderítették, hogy az AMPK mellett egy VRK-1 enzim tandemként működve szabályozza a celluláris energia felhasználását.

A VRK-1 aktivitásának felfokozásával az organizmusok szervezetében serkenteni tudták az AMPK kiválasztását, ezzel pedig megnövelték a férgek élethosszát. A laboratóriumi tesztekkel megerősítették a VRK-1 és AMPK mechanizmusok humán sejtekben való előfordulását, így könnyen lehet, hogy embereknél is alkalmazható lesz a jövőben ez a megoldás.

Még mindig csak a kutatások korai fázisában tartunk, a VRK-1 tevékenységének módosításával kapcsolatos effektusokat legközelebb rágcsálókon ellenőrizhetik. A VRK-1 és AMPK felszaporítása a fonálférgekkel ellentétben a bonyolultabb szerkezetű létformáknál szintén hatásos lehet, kérdés csupán az, milyen mértékben változtathatják meg a természetes folyamatokat.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/visszafordithato-egy-specialis-terapiaval-a-memoria-elvesztese-az-alzheimer-korban-szenvedo-betegeknel/