Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Kutatás: nem mindegy, milyen nemű az orvosunk

Meglepő megállapításokat tettek a szakértők a téma kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy amerikai-japán kutatócsoport új tanulmánya szerint a női orvosok által kezelt betegek kisebb valószínűséggel halnak meg, vagy kerülnek vissza kórházi kezelésbe, mint azok, akiket férfi orvos kezel. Ha pedig a páciens is nő, a különbség még szembetűnőbb. Ezen megállapítások előtt a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik szakértője és csapata az amerikai Medicare-forrásokból származó adatokat elemzett.

A 24.hu a Science Alertre hivatkozva azt írja, az adatok alapján 2016 és 2019 között 458 108 női és 318 819 férfi beteg részesült kórházi ellátásban. Mint kiderült, minden beteg 65 év feletti volt, a férfi és női betegeket pedig alig egyharmadában látták el női orvosok. A kezelés utáni 30 napos halálozási ráta és kórházba történő ismételt felvétel tekintetében azonban a női doktorok vizsgáztak jobban – emelik ki a cikkben. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

Noha a különbségek nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést, és nem is voltak óriásiak – a korrigált halálozási arány a nőknél 8,15 százalékos, míg a férfiaknál 8,38 százalékos volt –, mégis jelentősnek mondhatók, ugyanis ez a különbség egy halálesetnyi különbséget jelent 417 kórházi kezelésenként. A kutatók azon a véleményen vannak, hogy ennek hátterében talán az állhat, hogy a női orvosok jobban kommunikálnak a női betegekkel.

Vagy pedig az, hogy a férfi orvosok nagyobb valószínűséggel becsülik alá a nők által tapasztalt tünetek súlyosságát. Mindemellett hozzátették azt is: a nők közötti direktebb, őszintébb kommunikáció pontosabb diagnózist, és így jobb eredményeket szülhet. Az ok-okozati összefüggések megállapításához azonban további tanulmányokra lesz szükség – jegyzik meg. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy Apple Vision Próval a fején hajtott végre vállműtét egy orvos.

A szakember gigantikus segítséget nyújtó innovációnak tartja az eszközt, korábban pedig a Microsoft Hololens sisakkal is sikeres tesztet hajtott végre. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy két héttel a műtét után hazaengedték a kórházból a világ első sikeres sertésvese-transzplantációján átesett pácienst: Rick Slayman már otthonában lábadozik a mérföldkőnek számító beavatkozás után, új veséje pedig akár évekig is kiválóan funkcionálhat.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.