Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Hazaengedték a kórházból a világ első sikeres sertésvese-transzplantációján átesett pácienst

Rick Slayman már otthonában lábadozik a mérföldkőnek számító beavatkozás után.

Fotó: Unsplash/Cory Mogk
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Massachusetts General Hospital egy, az X-en közzétett közleményében jelentette be, hogy Rick Slaymant, a világ első élő recipiensét, aki genetikailag módosított sertésvese-átültetésen esett át, szerdán, két héttel a műtét után kiengedték a kórházból. A közleményben megosztották:

„Remekül gyógyul, és otthon, a családjával együtt folytatja a gyógyulást.” Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A kórház által kiadott közleményben Slayman úgy fogalmazott:

„Ez a pillanat, hogy ma elhagyhatom a kórházat az egyik legtisztább egészségügyi bizonyítvánnyal, amit hosszú idő óta kaptam, egy olyan pillanat, amire már évek óta vágytam. Most valósággá vált, és életem egyik legboldogabb pillanata.”

Slayman, a massachusettsi közlekedési minisztérium 62 éves menedzsere korábban elmondta, orvosai azt javasolták neki, hogy próbálja ki a sertésvese-beültetést, amikor tavaly végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak nála. Orvosai a múlt hónapban azt mondták, szerintük Slayman új veséje akár évekig is kiválóan funkcionálhat.

Az ő műtétje a harmadik ilyen xenotranszplantáció, amely során sertésszervet ültettek élő emberbe: az első két transzplantáció szívátültetés volt, melyet olyan élő betegekbe ültettek be, akiknek már nem volt más transzplantációs lehetőségük.

A szervátültetésre olyan különleges szabályok alapján került sor, melyek lehetővé teszik a kísérleti terápiák könyörületes alkalmazását különösen súlyos helyzetben lévő betegek számára. Mindkét beteg hetekkel a szervek beültetése után életét vesztette.