Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,23 Ft
Euró
393,16 Ft
Font
456,41 Ft
Bitcoin
66,084 $

A világon most először ültettek át sertésvesét élő emberbe

Noha korábban már volt egy sikeres kísérlet, akkor egy agyhalott emberbe ültettek be sertésvesét.

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Hatalmas mérföldkőről számoltak be a Massachusetts General Hospital orvosai: sikeresen végrehajtották a világ első olyan transzplantációját, melynek során egy sertésből származó, genetikailag módosított vesét ültettek át élő emberbe. A páciens Rick Slayman, egy 62 éves férfi, akinél végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak.

Mint kiderült, a férfi már 11 éve a kórház transzplantációs programjának páciense, s nem ez volt az első veseátültetése. Előző veséjét 2018-ban kapta egy embertől, miután évekig cukorbetegséggel és magas vérnyomással élt. Csakhogy az a vese 5 évvel később az elégtelenség jeleit kezdte el mutatni, így Slayman 2023-ban újra elkezdte a dialízist. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Amikor pedig tavaly végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak nála, elmondása szerint orvosai azt javasolták, hogy próbálja ki a sertésvese beültetését. Slayman egy kicsit saját küldetésének is érezte, hogy vállalja a sertésvese-beültetést:

„Nemcsak azt láttam benne, hogy így segíthetek magamon, hanem azt is, hogy reményt adhatok annak a több ezer embernek, akiknek a túléléshez transzplantációra van szükségük.”

A CNN jelentése szerint Dr. Tatsuo Kawai, a Legorreta Klinikai Transzplantációs Tolerancia Központ igazgatója és a műtétet végző sebész elmondta, hogy a szerv pontosan akkora volt, mint egy emberi vese, amikor pedig megtörtént a beültetés, Kawai szerint az azonnal „rózsaszínűvé vált” és vizeletet kezdett termelni, aminek hatására tapsviharban törtek ki a műtőben.