Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Egyetlen csepp száraz vér elég lesz a rák diagnosztizálásához, állítja egy új tanulmány

Kínai kutatók hatalmas lépést tettek a daganatos betegségek gyors felismerése felé.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A tudósok a tesztek során képesek voltak felismerni a hasnyálmirigy-, gyomor- vagy vastagbélrák jelenlétét a mintákban, az elemzés pedig mindössze percekig tartott. Mint arról beszámoltak, az esetek 82 százalékában sikeresen állapították meg, hogy a páciens milyen rákbetegégben szenved.

Az új eszköz a mesterséges intelligenciát használja az anyagcsere melléktermékeinek elemzéséhez. Ezek egyfajta „biomarkerekként” működnek, amelyek potenciálisan jelezhetik a rák jelenlétét a szervezetben – írja a Live Science. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A tesztelés kevesebb mint 0,05 milliliter vért igényel a betegségek diagnosztizálásához. A módszert kifejlesztő kínai tudósok ígéretes eredményeiket a Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertették.

A folyékony vérhez képest a szárítottat „sokkal olcsóbban és egyszerűbb megoldásokkal lehetséges gyűjteni, tárolni és szállítani” – mondta Dr. Chaoyuan Kuang, az Albert Einstein College of Medicine adjunktusa és a Montefiore Health System onkológusa.

„Valószínűleg még évekre vagyunk attól, hogy ezt a tesztet széles körben alkalmazzuk” – tette hozzá Kuang, aki szerint azonban egy új technológia „nagyszerű kezdetét” láthatjuk, ugyanakkor további széleskörű tesztelésekre lesz szükség.