Nagy baj van a fukusimai atomerőművel, fejtörést okoz szakértőknek a radioaktív hulladék

MTI/EPA/Majama Kimimasza
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 17. - 11:25

Szakértők véleménye szerint a sugárfertőzött víz hígítása helyett sokkal inkább a koncentrálásra és tárolásra kellene összpontosítaniuk a helyieknek.

Aszódi Attila, a BME Atomenergetika Tanszékének egyetemi tanára az InfoRádióban elmondta, csupán egyetlen szennyező anyagtól nem tudják megtisztítani a japánok azt a hűtővizet, amit a tíz éve megsérült fukusimai erőmű hűtésére használnak, és a tengerbe kívánnak engedni. Azokba vizet táplálnak be, amely viszont nem egy zárt rendszerben kering, hanem az épület aljára lejutva gyűjtik össze.

„Ennek következtében szennyeződik az üzemanyaggal történt érintkezés során; van egy kisebb része, amely kiszivárog, és a talajvízből szedik össze, ami további problémákat okoz.”

Ezzel a hűtési móddal tehát folyamatosan radioaktív vizet állítanak elő, ami odáig fajult, hogy nagyjából 1 300 darab ezer köbméteres tartály van tele ilyen vízzel, de már nem tudnak több tartályt elhelyezni a telepen, a vízzel azonban mégis valamit tenni kell.

„Ez a víz különböző módon, különböző anyagokkal szennyezett,az anyagok legnagyobb részét el lehet távolítani a vízből, de a hidrogén hármas izotópját, a tríciumot nem, mert az a víznek a része.”

A japánoknak most az a tervük, hogy minden más izotópot kivesznek a vízből, és a tríciummal szennyezett vizet akarják hosszú évek alatt visszabocsátani a tengerbe, hogy jelentő mennyiségű tárolókapacitás szabadulhasson fel. Ehhez kell egy 1 kilométeres alagút a tenger belsőbb része felé” – magyarázta Aszódi Attila.