Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Radioaktív kígyók lepték el a fukusimai atomerőművet

Horrorfilmekbe illő élőlények kolbászolnak az atomkatasztrófa sújtotta erőmű közelében.

...svg content...Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kilenc évvel a 21. század egyik legnagyobb atomkatasztrófáját követően tudósok meg szerették volna tudni, miként formálódott a radioaktív sugárzásban dúskáló környék ökoszisztémája.

Összesen kilenc darab japán patkánysikló fajhoz tartozó kígyót gyűjtöttek be, amelyekre ragasztószalaggal GPS nyomkövetőket, valamint sugárzás intenzitását mérő dozimétereket szereltek – olvasható a The Guardian riportjában.

Megfigyelték, hogy az állatok viselkedését jelentősen befolyásolta a magas szintű radioaktív sugárzás, ami életmódjukra is kihatott. Nem csupán a hüllők, hanem az erdőségekben élő emlősök egyaránt megszenvedték az incidenst, amely miatt több száz kilométeres körzetből evakuálták az embereket.

A kutatók kimutatták, hogy a radioaktív izotópok koncentrációja nem egyenletesen oszlott el, hanem aszerint, hogy milyen terepen szóródtak szét, így például az alacsonyabb fekvő térségekbe több került belőlük.

A kígyókra szerelt eszközök segítségével megállapították, hogy a fukusimai atomerőmű veszélyzónája sokkal komplexebb annál, mint azt korábban feltételezték, ezért a jövőben további kísérleteket szeretnének végrehajtani az ökológiai károk felmérése céljából.

Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan végigpásztázhatják a potenciálisan élhető területeket is, így kideríthetik, mennyi az esélye annak, hogy a közeljövőben ismét emberek költözhessenek a kopár, kihalt körzetbe.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Beszakadt az úttest egy teherautó alatt Csepelen

Furcsa baleset történt Budapesten, Csepelen, ahol egy beszakadt úttest miatt kell intézkedniük a hatóságoknak.