Tenger alatti alagutat fúrnak Fukusima alá a radioaktív szennyvíz elvezetése érdekében

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 28. - 15:12

Mivel éles kritika érte a japán kormányt a fukusimai atomkatasztrófa után fennmaradt nukleáris hulladék tengerbe engedése kapcsán, ezért elhatározták, hogy egy alagút segítségével vezetik el a radioaktív szennyvizet.

Az AP hírügynökség információi szerint a tokiói TEPCO vállalatot bízták meg azzal, hogy építsenek meg egy 1 kilométer hosszú alagutat, melynek köszönhetően zavartalanul a tengerbe bocsáthatják a felgyülemlett radioaktív hulladékot, így nem veszélyeztetik majd a halászokat sem.

Habár a cég szerint a módszer biztonságos, a megtisztított víz pedig nem hordoz magában különösebb veszélyeket, az alagút kifúrását sokan csak látszatintézkedésnek tartják, mivel a szennyvíz ugyanúgy károsíthatja a természetet, függetlenül attól, hogy közvetlenül a tengerbe engedik, vagy ezt egy hatalmas csövön keresztül teszik meg.

Sajnos más választásuk nem maradt, a fukusimai atomerőmű víztartályai ugyanis jövőre elérik maximális kapacitásukat, ami azt jelenti, hogy robbanás- és szivárgásveszély alakulhat ki, melyek óriási katasztrófával fenyegethetik a környék állat- és növényvilágát.

Mindezekhez hozzáadódik annak a ténye is, hogy a nukleáris hulladék óceánba való kiöntésével végeláthatatlan ökológiai problémákat idézhetnek elő, hiszen hiába számít papíron biztonságosnak ez a víz, a gyakorlatban rengeteg tengeri faj kipusztulásával járhat a kiengedése.

A TEPCO abban reménykedik, hogy minél hamarabb sikerül kivájniuk az alagutat, így leghamarabb 2023-ban megkezdődhet az akció, és legalább három évtizedre megoldódhat Fukusima város legfőbb gondja.

Hogy végül milyen következményei lesznek az egész folyamatnak, nehéz megmondani, klímakutatók szerint a legrosszabb forgatókönyvre is kell felkészülnünk.