Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: A tudomány és az objektivitás a fukusimai vízkibocsátás kulcsa

Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 12. - 23:41

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyik vezető tisztviselője szerint az objektív, tudományosan megalapozott ellenőrzés a kulcsa annak, hogy a Japánban lerombolt fukusimai atomerőműben a kezelt, de még mindig radioaktív víz tervezett kibocsátását biztonságosan lehessen végrehajtani.

A NAÜ háromtagú csoportja, amelyet Lydie Evrard, az ügynökség nukleáris biztonsággal és védelemmel foglalkozó részlegének vezetője vezet, ötnapos látogatáson tartózkodik Japánban, hogy előzetes megbeszéléseket folytasson, és ellátogasson a 2011-es földrengés és szökőár után leállt Fukusima Daiicsi atomerőműbe.

A csoport előkészíti a NAÜ által a tervezett vízkibocsátás éveken át tartó, de várhatóan inkább évtizedekig tartó megfigyelését. A vizet egykor az erőmű reaktorainak hűtésére használták, de a katasztrófa után szivárogni kezdett.

A kormány és az erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) áprilisban bejelentette, hogy 2023 tavaszán kezdik el a víz kibocsátását, hogy az erőmű több száz tárolótartályát el lehessen távolítani, annak érdekében, hogy helyet biztosítsanak a leszereléshez szükséges egyéb létesítményeknek.

Az ötletet a halászok, a helyi lakosok és Japán szomszédai, köztük Kína és Dél-Korea egyaránt hevesen ellenezték. Japán most a NAÜ segítségét kérte annak érdekében, hogy a kibocsátás megfeleljen a biztonsági előírásoknak, és hogy a nemzetközi közösség megértését is elnyerje.

Evrard elmondta, hogy csapata és a japán fél megvitatta a biztonságos és átlátható terv összeállításához szükséges adatokat, valamint azt, hogy miként terjesszék az információkat az érintett közösségek számára Japánban és külföldön.

Elmondta, hogy csapata “meghallgat minden kifejezett aggályt”, valamint egy objektív és átlátható módon végzett “tudományos alapú felülvizsgálat” révén válaszokat fog adni. A jövő hónapban egy újabb előkészítő megbeszélést követően a NAÜ decemberben egy 11 tagú szakértői csoportot küld Japánba a projekt szélesebb körű felülvizsgálatára, amely magában foglalna egy újabb látogatást az erőműben.

Ez a csoport jellemezni fogja a kibocsátandó vizet, és értékelni fogja a kibocsátási folyamat biztonságát, valamint az emberekre és a környezetre gyakorolt sugárzási hatását is, ehhez pedig víz- és tengervíz-mintavételt is terveznek. Az erőműben a szennyezett vizet mintegy 1000 tartályban tárolták, amelyek az erőmű üzemeltetője, a TEPCO szerint jövő év végén elérik kapacitásukat – írja az Independent.