Öregedés elleni tablettát tesztelhet titokban az amerikai hadsereg

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 4. - 01:22

A jövő évtől kezdődően az Egyesült Államok hadseregének különleges műveleti parancsnoksága, a SOCOM egy olyan kísérleti gyógyszer ellenőrzését hajthatja végre, amivel a katonák idősödését lehet lelassítani.

A Breaking Defense beszámolója szerint az új kísérlettel az emberi teljesítőképesség határait szeretnék feszegetni, miközben a katonákat arra sarkallnák, hogy fizikailag a lehető legfittebb állapotban maradjanak, kitolva a biológiai órájukat, ezzel együtt pedig a korosodást is.

A klinikai tesztek egyelőre ígéretes eredményekkel zárultak, a SOCOM szóvivője, Tim Hawkins elmondása szerint olyan előnyökkel sikerült felruházniuk laboratóriumi körülmények között a rágcsálókat, amelyeknek hála erősebb izomzatot növesztettek és kognitív képességeik is javultak.

A szóban forgó készítmény lényegében egy étrend-kiegészítő, ami a NAD+ molekula termelődését serkenti. Tudományosan bizonyított tény, hogy ez a kémiai vegyület szabja meg öregedés során, hogy milyen mértékben essenek vissza bizonyos anyagok szintjei a véráramban, illetve meghatározza a szervezet hanyatlásának mértékét.

A katonák szervezetének NAD+-szal történő szabályozásával és megerősítésével a SOCOM abban reménykedik, hogy képesek lehetnek megelőzni az öregedéssel járó sérülések kialakulását, illetve mentálisan fitten tarthatják a hadsereg tisztjeit, miközben meghosszabbíthatják a szolgálatban eltöltött idejüket is.

A kísérleti tablettában rengeteg potenciál rejlik, és ha valóban sikerül alátámasztani emberi ellenőrzések során a hatékonyságát és biztonságosságát, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy tömegesen forgalmazhatják majd a gyógyszeripari vállalatok.