Öregedés elleni génterápiával gyógyíthatják meg a demenciás betegeket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 6. - 14:55

A BioViva névre keresztelt biotechnológiai startup vezérigazgatója bejelentette, hogy múlt héten összesen hat demenciás páciens esett át egy kísérleti génkezelésen, amit az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) egyelőre nem hagyott jóvá.

Elizabeth Parrish, a vállalat vezetője a STAT News hírportálnak adott interjújában hozzátette, saját magát már több mint százszor beoltotta a szóban forgó készítménnyel, ami elmondása szerint a telomerek meghosszabbításával megelőzheti az Alzheimer-kóros és demenciában szenvedő pácienseknél az időskori elbutulás elfajulását.

A telomerek a kromoszómák végén elhelyezkedő genetikai szekvenciák, amelyek az idősödés és a korral járó folyamatok során megrövidülnek és elhalnak, egy idő után pedig elveszítik replikációs képességeiket, ezért nem meglepő, hogy a genetikusok ezen molekulákat célozzák meg öregedés elleni terápiák kutatása során.

A BioViva cég hasonlóan járt el, szakemberek szerint azonban túlságosan korán végezték el az embereken való kísérleteket, mivel először állatokon kellett volna végrehajtaniuk őket, ám ezt csupán korlátozott módszerekkel tették meg, így veszélyeztethetik a humán fázisban részt vevő önkéntesek egészségét.

Mivel semmilyen klinikai adat nem áll a nyilvánosság rendelkezésére, ezért az eredményeket sem lehet hitelesíteni, és mivel elmaradtak a szakértői elbírálások, ezért bajba kerülhet a projekt.

A Minnesotai Egyetem bioetikus professzora, Leigh Turner a lapnak adott nyilatkozatában közölte, minden jel arra utal, hogy nem állították fel a szükséges védelmi és biztonsági korlátokat a kezelések alkalmával, ezáltal veszélybe kerülhetnek azok a betegek, akik megkapták a kísérleti gyógyszereket.

Mindezek ellenére a BioViva kitart igaza mellett, szerintük korszakalkotó terápiáról van szó, amellyel forradalmasíthatják az öregedéssel kapcsolatos kutatások létjogosultságát, lelassítva ezzel a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.